Nya smittskyddsåtgärder. Foto: Regeringen

Nya riktlinjer för att stoppa coronasmittans framfart

Undvik trängsel och använd munskydd i kollektivtrafiken. Nu införs nya riktlinjer för att minska coronasmittan.

  • Publicerad 16:51, 7 dec 2021

För att minska risken för ännu en stor coronavåg i Sverige har regeringen tagit fram en plan för införande av smittskyddsåtgärder.

Det meddelade statsminister Magdalena Andersson på en pressträff under tisdagen.

– Alla behöver ta sitt ansvar och dra sitt strå till stacken. Det absolut viktigaste är att vaccinera sig, säger hon och tillägger:

– Till alla som är vaccinerade så gäller det att vara lite mer försiktig än vanligt, till exempel ta en krampaus från personer man inte vet är vaccinerade.

Undvik folksamlingar

Redan imorgon, onsdag 8 december börjar vissa riktlinjer att gälla.

Det första steget innebär bland annat att vuxna uppmanas att förhindra trängsel, undvika kollektivtrafik, stora folksamlingar och använda munskydd i trånga miljöer och i kollektivtrafiken. Hemarbete rekommenderas även till viss del.

Nästa steg innebär mer hemmajobb, delvis undervisning på distans på lärosäten för vuxna, att vuxna ska avstå tävlingar och matcher, att större samlingar i skolorna ska undvikas och vaccinationsbevis för fler verksamheter.

Ta en krampaus från personer man inte vet är vaccinerade.

Regeringen har även åtgärder för om smittan tar fart på allvar.

– Då talar vi om en situation med mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning, säger Lena Hallengren.

I det steget uppmannans vuxna att begränsa sociala kontakter, delvis distansundervisning i gymnasieskolan, inställda evenemang för barn- och ungdomar och begränsade öppettider på serveringsställen.

– Det är många åtgärder och är möjliga att införa om vi hamnar i ett värre läge, säger Hallengren.

Men smittoläget i Sverige just nu är bättre än på flera andra håll i Europa.

– Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande från låga nivåer. Vi har fortsatt en låg beläggning på iva-vården, en stor andel av vår befolkning är vaccinerad och vi har vaccinerat med god precision. Vi har också flera åtgärder på plats, inte minst krav på vaccinpass vid större samlingar, säger statsminister Magdalena Andersson

Nya riktlinjer:

Håll avstånd och undvik trängsel.

Välj andra färdmedel än kollektivtrafik om möjligt.

Använd munskydd i kollektivtrafiken.

Arbetsgivare bör göra det möjligt att arbeta hemifrån

Möten bör genomföras digitalt om möjligt.

Större samlingar ska undvikas.

Allmänna råd till serveringsställen om trängsel Allmänna råd till kollektivtrafiken

Visa merVisa mindre

Krönikor

Därför dansar Knut ut julen

Krönika Tradition. Tjugondag Knut – 13 januari Enligt visan varar julen “än till påska”. Men så länge vill nog ingen ha kvar julpyntet. Historiskt har det i Sverige funnits två datum som sätter punkt för högtiden.torsdag 13/1 10:20

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21