Förbättrad vård. Våren 2018 kommer Socialstyrelsen med en första version av nationella riktlinjer för endometriosvården.

Nya riktlinjer för vård av endometrios

Endometrios drabbar var tionde kvinna som har mens. Ändå är sjukdomen fortfarande svårupptäckt och många går utan behandling. Till våren kommer Socialstyrelsen med nationella riktlinjer för en jämlikare endometriosvård.

  • Publicerad 07:10, 1 dec 2017

Under 2016 fick dubbelt så många kvinnor i Sverige vård för Endometrios jämfört med 2006, men vården är ojämlik i landet.

Som en del av regeringens satsning på kvinnors hälsa håller Socialstyrelsen just nu på att arbeta fram nationella riktlinjer för hur vården ska bedrivas. Våren 2018 ska de ut på remiss och slutversionen publiceras 2019.

– Det behöver tydliggöras vad som är bra åtgärder vid sjukdomen. Det finns fortfarande ett stort mörkertal och många får inte den vård de behöver, säger Elisabeth Eidem, utredare och projektledare för att ta fram riktlinjerna på Socialstyrelsen.

"Det är jättebra"

Riktlinjerna välkomnas av Helena Hognert. specialistläkare inom Endometriosteamet på Kvinnokliniken, Sahlgrenska sjukhuset.

– Det är jättebra! Framför allt handlar det om hur hälso- och sjukvårdspolitiker ska tänka kring resurser på olika vårdnivåer och hur vården ska organiseras.

Hon menar att det på senare tid skapats en annan öppenhet i samhället kring Endometrios, något som sjukvården nappat på.

– Det är viktigt att få prova hormonell behandling mot smärtan. Om den hjälper bra behöver man ingen operation för att veta om det är just endometrios som ligger bakom smärtan.

LÄS MER: Dolda folksjukdomen: Camilla kommer alltid att ha ont

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Robert Hannah (L): ”Svensk- heten känner ingen hudfärg”

Debatt Debatt. Nya svenskar behöver mer än en ceremoni med jordgubbstårta. Det menar liberala riksdagsledamoten, med rötter i Tynnered, Robert Hannah.onsdag 8/6 12:44