Förbättrad vård. Våren 2018 kommer Socialstyrelsen med en första version av nationella riktlinjer för endometriosvården.

Nya riktlinjer för vård av endometrios

Endometrios drabbar var tionde kvinna som har mens. Ändå är sjukdomen fortfarande svårupptäckt och många går utan behandling. Till våren kommer Socialstyrelsen med nationella riktlinjer för en jämlikare endometriosvård.

  • Publicerad 07:10, 1 dec 2017

Under 2016 fick dubbelt så många kvinnor i Sverige vård för Endometrios jämfört med 2006, men vården är ojämlik i landet.

Som en del av regeringens satsning på kvinnors hälsa håller Socialstyrelsen just nu på att arbeta fram nationella riktlinjer för hur vården ska bedrivas. Våren 2018 ska de ut på remiss och slutversionen publiceras 2019.

– Det behöver tydliggöras vad som är bra åtgärder vid sjukdomen. Det finns fortfarande ett stort mörkertal och många får inte den vård de behöver, säger Elisabeth Eidem, utredare och projektledare för att ta fram riktlinjerna på Socialstyrelsen.

"Det är jättebra"

Riktlinjerna välkomnas av Helena Hognert. specialistläkare inom Endometriosteamet på Kvinnokliniken, Sahlgrenska sjukhuset.

– Det är jättebra! Framför allt handlar det om hur hälso- och sjukvårdspolitiker ska tänka kring resurser på olika vårdnivåer och hur vården ska organiseras.

Hon menar att det på senare tid skapats en annan öppenhet i samhället kring Endometrios, något som sjukvården nappat på.

– Det är viktigt att få prova hormonell behandling mot smärtan. Om den hjälper bra behöver man ingen operation för att veta om det är just endometrios som ligger bakom smärtan.

LÄS MER: Dolda folksjukdomen: Camilla kommer alltid att ha ont

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

"Håll inne med betalningen"

Konsument Vad gör man om fiberinstallationen försenas av en tvist? Eller om man köpt en ny hylla som man inte lyckas skruva ihop? Konsumentrådgivare, Cassandra Larsson har svaren. lördag 17/10 11:40

DEBATT

"Vem tycker att det är bra att fattiga dör tidigare?"

Debatt Den som lever sitt liv i rika Askim lever i genomsnitt 10 år längre än den som bor i Bergsjön. Den som är fattig, kortutbildad och arbetslös dör helt enkelt tidigare än den som är rik, högutbildad och har jobb. lördag 3/10 12:06

KRÖNIKOR

Tjulander: Ett problem som angår hela stan

Krönika De kriminella gängen i Göteborg har den senaste tiden fått mycket uppmärksamhet i medier i hela landet. Det har skramlats med förslag om fler poliser och hårdare straff. lördag 10/10 14:38

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11