Nya riskområden för TBE i Göteborg

Nu är vi inne i fästingsäsongen och ytterligare riskområden i Göteborgsområdet har dykt upp på Västra Götalandsregionens vaccinationskarta.

  • Publicerad 07:58, 29 maj 2020

Fästingar biter nästan aldrig direkt, utan det tar ett tag innan de hittar det perfekta stället.

De nya riskområdena i Göteborg som har tillkommit på vaccinationskartan är Lilleby/ Björlanda i Torslanda. Även Enligt Peter Nolskog är det oftast 1-2 säkra smittotillfällen som krävs för att ett område ska bli rött på kartan.

– Man tar en intervju med personen som blivit smittad för att fastställa när och hur personen har rört sig och kan utifrån det ringa in ett område.

Det finns dock ingen säkerhet kring bara ett fall men skulle det visa sig vara fler än ett fall blir det mer sannolikt att det område som personerna har rört sig i är ett riskområde.

– Det är då vi kan ringa in ett specifikt område på kartan, säger Peter Nolskog.
 

Årets TBE-karta över Västra Götaland. Foto: Västra Götalandsregionen

Om man är en person som rör sig mycket i skog och mark är vaccin det bästa skyddet. Trots den pågående pandemin ska man inte strunta i att vaccinera sig.

– Är man en person som under normala omständigheter hade velat vaccinera sig, ja, då ska man göra det nu med, säger Peter Nolskog.

Utebliven vaccinering kan belasta sjukvården

Läkarens TBE-oro: "Behöver inte belasta vården"

Han menar på att det kan belasta sjukvården ytterligare att skippa vaccinet om man är en person som rör sig i den typen av område där fästingar är vanliga.

Är man dock en inbiten stadsbo som ska tillbringa en helg i en stuga på landet är det inte lika viktigt med vaccin. Då kan man skydda sig med långa byxor och att inspektera huden med jämna mellanrum.

– Fästingar biter nästan aldrig direkt, utan det tar ett tag innan de hittar det perfekta stället, säger Peter Nolskog.

TBE

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare.
Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Han hittade Göteborgs kulturskatt

Nöje Lallande. Tommy Nilson ger ut glömda inspelningar med Östen Hedenbratt Kalle Sändares humor med busringningar blev riksbekant redan på 60-talet. Men det var jazzpianisten Östen Hedenbratt som var starten till det så kallade lallandet. Nu finns de på skiva.onsdag 3/3 15:50

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20