Nya riskområden för TBE i Göteborg

Nu är vi inne i fästingsäsongen och ytterligare riskområden i Göteborgsområdet har dykt upp på Västra Götalandsregionens vaccinationskarta.

  • Publicerad 07:58, 29 maj 2020

Fästingar biter nästan aldrig direkt, utan det tar ett tag innan de hittar det perfekta stället.

De nya riskområdena i Göteborg som har tillkommit på vaccinationskartan är Lilleby/ Björlanda i Torslanda. Även Enligt Peter Nolskog är det oftast 1-2 säkra smittotillfällen som krävs för att ett område ska bli rött på kartan.

– Man tar en intervju med personen som blivit smittad för att fastställa när och hur personen har rört sig och kan utifrån det ringa in ett område.

Det finns dock ingen säkerhet kring bara ett fall men skulle det visa sig vara fler än ett fall blir det mer sannolikt att det område som personerna har rört sig i är ett riskområde.

– Det är då vi kan ringa in ett specifikt område på kartan, säger Peter Nolskog.
 

Årets TBE-karta över Västra Götaland. Foto: Västra Götalandsregionen

Om man är en person som rör sig mycket i skog och mark är vaccin det bästa skyddet. Trots den pågående pandemin ska man inte strunta i att vaccinera sig.

– Är man en person som under normala omständigheter hade velat vaccinera sig, ja, då ska man göra det nu med, säger Peter Nolskog.

Utebliven vaccinering kan belasta sjukvården

Läkarens TBE-oro: "Behöver inte belasta vården"

Han menar på att det kan belasta sjukvården ytterligare att skippa vaccinet om man är en person som rör sig i den typen av område där fästingar är vanliga.

Är man dock en inbiten stadsbo som ska tillbringa en helg i en stuga på landet är det inte lika viktigt med vaccin. Då kan man skydda sig med långa byxor och att inspektera huden med jämna mellanrum.

– Fästingar biter nästan aldrig direkt, utan det tar ett tag innan de hittar det perfekta stället, säger Peter Nolskog.

TBE

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare.
Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00