Nya riskområden för TBE i Göteborg

Nu är vi inne i fästingsäsongen och ytterligare riskområden i Göteborgsområdet har dykt upp på Västra Götalandsregionens vaccinationskarta.

  • Publicerad 07:58, 29 maj 2020

Fästingar biter nästan aldrig direkt, utan det tar ett tag innan de hittar det perfekta stället.

De nya riskområdena i Göteborg som har tillkommit på vaccinationskartan är Lilleby/ Björlanda i Torslanda. Även Enligt Peter Nolskog är det oftast 1-2 säkra smittotillfällen som krävs för att ett område ska bli rött på kartan.

– Man tar en intervju med personen som blivit smittad för att fastställa när och hur personen har rört sig och kan utifrån det ringa in ett område.

Det finns dock ingen säkerhet kring bara ett fall men skulle det visa sig vara fler än ett fall blir det mer sannolikt att det område som personerna har rört sig i är ett riskområde.

– Det är då vi kan ringa in ett specifikt område på kartan, säger Peter Nolskog.
 

Årets TBE-karta över Västra Götaland. Foto: Västra Götalandsregionen

Om man är en person som rör sig mycket i skog och mark är vaccin det bästa skyddet. Trots den pågående pandemin ska man inte strunta i att vaccinera sig.

– Är man en person som under normala omständigheter hade velat vaccinera sig, ja, då ska man göra det nu med, säger Peter Nolskog.

Utebliven vaccinering kan belasta sjukvården

Läkarens TBE-oro: "Behöver inte belasta vården"

Han menar på att det kan belasta sjukvården ytterligare att skippa vaccinet om man är en person som rör sig i den typen av område där fästingar är vanliga.

Är man dock en inbiten stadsbo som ska tillbringa en helg i en stuga på landet är det inte lika viktigt med vaccin. Då kan man skydda sig med långa byxor och att inspektera huden med jämna mellanrum.

– Fästingar biter nästan aldrig direkt, utan det tar ett tag innan de hittar det perfekta stället, säger Peter Nolskog.

TBE

TBE orsakas av ett virus som tillhör gruppen flavivirus. Värddjur är främst gnagare.
Människan smittas genom bett av fästingar, och de flesta fallen ses under sommaren och hösten.

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar och kan orsaka en inflammation i hjärnan. De flesta som blir sjuka får lindriga besvär med feber och huvudvärk och blir friska efter några dagar. Upp till en tredjedel får hjärninflammation.

Vaccin mot TBE har god skyddseffekt. Vaccination brukar rekommenderas till permanent- och sommarboende i riskområden och till personer som vistas mycket i skog och mark i områden med hög smittrisk och som ofta blir fästingbitna.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11