Nedbrunnen. I september 2019 brann Slottsskogshallen ner till grunden. Foto: Kristian Risenfors (arkivbild)

Nya Slottsskogshallen för dyr för idrottsförbunden

Nedbrunna Slottsskogshallen var försäkrad till 24 miljoner kronor. Men idrottsförbunden som fick grönt ljus att bygga en ersättningshall får inte ut hela summan. Nu tar kommunen över bygget. "Det blev för dyrt för oss", säger förbundschefen.

  • Publicerad 10:52, 22 apr 2022

Det är inte så att vi inte vill.

Det var 15 september, 2019 som Slottsskogsvallen hastigt brann ner till grunden. Flera idrottsföreningar drabbades och Göteborg blev en idrottshall kort.

Slottsskogshallen totalförstörd i brand

I december, 2021 fick Göteborgs friidrottsförbund, GFIF och Gymnastikförbundet Väst grönt ljus från kommunen för att bygga en större hall på platsen.

Knappt ett halvår senare meddelar de två förbunden att de inte längre har möjlighet att uppföra hallen.

– Det är inte så att vi inte vill, vi har lagt ner stora ambitioner på arbetet med en ny hall. Men det vi föll på till slut är att vi inte får ihop finansieringen. Det blir för dyrt, säger Klas Forsberg, tf förbundschef, GFIF.

Att kalkylen inte går ihop beror till stor del på att marken är ett arrende på begränsad tid, vilket innebär högre kostnader.

– Nu vet vi att ekonomin inte klarar det efter två besvärliga år med pandemi. Hade vi ägt marken hade det gått att hantera på ett annat sätt, säger Klas Forsberg.

Försäkringsregler

Samtidigt handlar det om komplikationer runt försäkringspengarna efter branden.

Byggnaden var försäkrad hos Göta Lejon till ett värde av 24 miljoner kronor, vilket ska betalas ut om kommunen återställer hallen. Men föreningarna får endas 9,5 miljoner kronor om de står för bygget.

– Det är ett av skälen till att finansieringen inte gick i hamn, säger Klas Forsberg.

Försäkringspengarna har också ett villkor att bygget ska komma igång inom en viss tidsram.

Kommunen tar över

Nu har alltså kommunen fått tillbaka bollen.

Men enligt förvaltningen är det omöjligt även för kommunen att kunna uppföra en färdig ersättningshall till september 2022, vilket innebär att ett lägre försäkringsbelopp sannolikt kommer att utbetalas.

– Vi kommer att börja bereda en ny hall, det är en prioriterad fråga. Förvaltningen har jobbat nära förbunden hela tiden och haft en bra dialog så vi börjar inte på noll, säger Magnus Berntsson (KD), ordförande, idrott och föreningsnämnden.

När den nya hallen ska stå klar är i nuläget oklart.

Trampolinklubbens kamp efter branden

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20