Solenergi. Nu är solcellsparken klar i Utby. Foto: Göteborg Energi AB

Nya solcellsparken inkopplad och klar

Nu är Göteborgs andra solcellspark klar. Anläggningen i Utby är stor som tio fotbollsplaner och beräknas producera förnybar el till omkring 1 000 villor.

  • Publicerad 06:30, 7 feb 2021

För tre år sedan invigde Göteborg Energi en solcellspark, Nya Solevi i Säve på Hisingen.

Nu står det kommunala energibolagets andra stora solcellsanläggning klar i Utby i Östra Göteborg. Den är mindre till ytan men har samma installerade effekt som Nya Solevi.

– Med solcellsparken i Utby uppfyller vi vårt beslut att bygga förnybar produktion av el från solenergi om minst 10 megawatt i Göteborg, säger Anna Svernlöv, chef för verksamhetsområde drift och underhåll, Göteborg Energi.

Hon fortsätter:

– Intresset för solenergi är stort och vi behöver mer förnybar energi om vi ska klara att ställa om samhället mot fossilfrihet.

Solenergi till 1000 villor

Den nya parken har bygges i samarbete med entreprenören Svea Solar och beräknas producera 5 400 megawattimme (MWh) förnybar el om året.

Det motsvarar hushållsel för omkring 1 000 villahushåll.

– Vi behöver bli fler att ta steget till hållbara och ekonomiskt lönsamma energikällor och vi hoppas parken i Utby kan inspirera fler att få upp ögonen för solenergi. Miljön kan inte vänta, säger Erik Martinson, vd, Svea Solar i ett tidigare uttalande.

Solcellsparken i Utby ligger vid gränsen till Partille på en sju hektar stor yta, vilket motsvarar lite mindre än tio fotbollsplaner.

Marken där solcellsparken byggs är i dag klassad som industrimark och ägs av Göteborgs Stad.