M33 provkörs nu i Tyskland. Foto: Göteborgs Spårvägar

Nya spårvagnarna försenade

De första två M33:orna skulle ha levererats till Göteborg i maj. Istället kommer de i slutet av året. Innan dess ska de provköras 500 mil i Tyskland.

  • Publicerad 11:49, 19 jul 2019

I avtalet ingår totalt 40 spårvagnar av den nya modellen, 10 tvåriktade och 30 enkelriktade. Det finns också en option på ytterligare 60 vagnar fram till 2026.

Nya vagnarna får skandinavisk design

Här är Göteborgs nya spårvagnar: "Wifi ombord"

De första två spårvagnarna skulle ha levererats i maj. Men utifrån erfarenhet från utvecklingen av den tidigare vagnsmodellen, M32, vill Göteborgs Spårvägar vara extra noggranna med kontrollerna vilket försenat leveransen sex månader.

Innan de första vagnarna levereras till Göteborg ska de provköras cirka 500 mil med olika tester i Tyskland. Göteborgs Spårvägar ser det också som positivt att vagnarna kan provköras även på vintern innan serieleveransen börjar.

De två första M33 ska nämligen köras minst 20 000 kilometer vardera i Göteborg innan resterande 38 spårvagnar levereras, en vagn varannan vecka med start hösten 2020.

M33:ornas försening innebär dock att den som väntat på bättre tillgänglighet får vänta lite extra eftersom utfasningen av de äldsta vagnarna, M28 och M29, dröjer. Alla nya vagnar har, till skillnad från de gamla spårvagnarna, låga golv för resenärer som är rullstolsburna eller reser med barnvagn eller rullator.

 

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11