Tv-stjärna. Nya stadsdelshuset på Selma Lagerlöfs torg blir del av en europeisk dokumentärserie om kulturen i Göteborg. Mattias Lind från White arkitekter står bakom byggnadens utformning. Foto: Erik Linn/Johan Twedberg

Nya stadsdelshuset i Backa blir tv i Europa

Sprillans nya Selma Lagerlöfs Center blir en stjärna i rutan tillsammans med lokal musik och konst. Det är tysk-franska tv-kanalen Arte som spelar in program om Göteborgs senaste kulturhändelser.

  • Publicerad 17:03, 16 sep 2019

– Göteborg är en mycket spännande stad där det händer mycket i och runt stadens kulturscen just nu, säger Martina Müller, dokumentärfilmare för Metropolis i ett pressmeddelande.

Tv-serien, Metropolis sänds i flera europeiska länder och utforskar Europas konst- och kulturscen i den tysk-franska kanalen Arte.

Stor inflyttningsfest på Selma Lagerlöfs Torg

Att valet föll på Hisings-Backas nya stadsdelshus beror på byggandes utformning som socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Selma Lagerlöfs Center är också en av Sveriges största återbruksprojekt med närmare 100 procent återbrukade möbler och material.

– Jag gillade huset redan från början, det ger mig en känsla av Utopia, ett rationellt och lyckligt samhälle som ger mig hopp om framtiden, säger Martina Müller.

Mattias Lind, arkitekten bakom Selma Lagerlöfs Center menar att tanken har varit att skapa en byggnad med maximal interaktion mellan människor.

– Det ledde även fram till grundidén med ett stort allrum i mitten av byggnaden, säger Mattias Lind, arkitekten bakom Selma Lagerlöfs Center.

”Allrummet” utgör därför stadsdelshuset hjärta och är en mötesplats för människor i alla åldrar, från olika kulturer och med olika intressen.

– Huset är konstruerat för ett öppet samhälle där kommunikation och demokrati är ledord. Och det behövs verkligen i tider där samhällen sluter sig och blir allt mer ojämlika. Jag hoppas att arkitektur som denna kan visa vägen mot framtiden, säger Martina Müller.

Selmas parkstråk tar form

På besöket i Göteborg kommer tv-teamet även träffa musikgruppen Pale Honey, som består av Nelly Daltrey och Tuva Lodmark, konstnären Eric Magassa och arkitekterna Åsa Askegren och Mattias Lind från White arkitekter.

Iggy Pop hyllar Göteborgsduo och Göteborg

Här kan du se tv-serien Metropolis

Avsnittet om kultur i Göteborg och Selma Lagerlöfs Center, visas på Artes webbsida den 6 oktober.

https://www.arte.tv/

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11