Tv-stjärna. Nya stadsdelshuset på Selma Lagerlöfs torg blir del av en europeisk dokumentärserie om kulturen i Göteborg. Mattias Lind från White arkitekter står bakom byggnadens utformning. Foto: Erik Linn/Johan Twedberg

Nya stadsdelshuset i Backa blir tv i Europa

Sprillans nya Selma Lagerlöfs Center blir en stjärna i rutan tillsammans med lokal musik och konst. Det är tysk-franska tv-kanalen Arte som spelar in program om Göteborgs senaste kulturhändelser.

  • Publicerad 17:03, 16 sep 2019

– Göteborg är en mycket spännande stad där det händer mycket i och runt stadens kulturscen just nu, säger Martina Müller, dokumentärfilmare för Metropolis i ett pressmeddelande.

Tv-serien, Metropolis sänds i flera europeiska länder och utforskar Europas konst- och kulturscen i den tysk-franska kanalen Arte.

Stor inflyttningsfest på Selma Lagerlöfs Torg

Att valet föll på Hisings-Backas nya stadsdelshus beror på byggandes utformning som socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart. Selma Lagerlöfs Center är också en av Sveriges största återbruksprojekt med närmare 100 procent återbrukade möbler och material.

– Jag gillade huset redan från början, det ger mig en känsla av Utopia, ett rationellt och lyckligt samhälle som ger mig hopp om framtiden, säger Martina Müller.

Mattias Lind, arkitekten bakom Selma Lagerlöfs Center menar att tanken har varit att skapa en byggnad med maximal interaktion mellan människor.

– Det ledde även fram till grundidén med ett stort allrum i mitten av byggnaden, säger Mattias Lind, arkitekten bakom Selma Lagerlöfs Center.

”Allrummet” utgör därför stadsdelshuset hjärta och är en mötesplats för människor i alla åldrar, från olika kulturer och med olika intressen.

– Huset är konstruerat för ett öppet samhälle där kommunikation och demokrati är ledord. Och det behövs verkligen i tider där samhällen sluter sig och blir allt mer ojämlika. Jag hoppas att arkitektur som denna kan visa vägen mot framtiden, säger Martina Müller.

Selmas parkstråk tar form

På besöket i Göteborg kommer tv-teamet även träffa musikgruppen Pale Honey, som består av Nelly Daltrey och Tuva Lodmark, konstnären Eric Magassa och arkitekterna Åsa Askegren och Mattias Lind från White arkitekter.

Iggy Pop hyllar Göteborgsduo och Göteborg

Här kan du se tv-serien Metropolis

Avsnittet om kultur i Göteborg och Selma Lagerlöfs Center, visas på Artes webbsida den 6 oktober.

https://www.arte.tv/

Trafiken – minut för minut

GÖTEBORGSNÖJE

GO FM väcker liv i gammal P4-favorit

Nostalgi. En helt timme med 40-, 50- och 60-talsmusik Radiokanalen GO FM Göteborg återupplivar Sveriges radios gamla 30-minutersprogram ”Skivor till kaffet” men utökar till en hel timmes lyssning.tisdag 26/5 16:29

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57