Nya steg för Anton Matsson

Han har klarat av rock, pop och punk som trummis. Men sedan några år är det som singer/songwriter ambitionen finns. Nu siktar den singel- och spelaktuelle Frölundakillen Anton Matsson på mer musik, fler spelningar – och spelkamrater.

  • Publicerad 16:00, 28 okt 2017

Han har funnits bakom trummorna i diverse band. Spelat sina trummor väl, men haft en längtan efter mer. För fyra, fem år sedan tog han steget, Greppade den akustiska gitarren och började skriva sin egen musik.

– Jag spelade med småband, alla i replokalstadiet. Vi kom aldrig utanför det. Men jag hade vänner som hade olika musikprojekt och jag kände att jag också ville göra det, säger Anton Matsson.

Den musikaliska inspirationen har han hämtat från 60- och 70-talen, då kanske främst Simon & Garfunkel, vars musik emellanåt speglar sig i Anton Matssons musik.

– De är grymma. Jag gjorde en cover för några år sedan på "America", säger Anton Matsson och syftar på sin tolkning av en av New Yorkduons paradnummer, en nedstrippad version med sång, akustisk gitarr, piano och orgel.

Det som han från början trodde var ett uppvärmingsgig för indiedrottningen Alice B, ikväll lördag 28 oktober blir på sätt och vis något annat.

– När jag såg vilka som skulle spela stod mitt namn bredvid hennes. Men det visade sig att det är jag som spelar och hon är dj. Perfekt, säger Anton Matsson.

För det är ju så att det kommer en del som kommer för att de också gillar Anton Matssons lågmälda musik.

Och sakta håller han, som The New Children, på att bygga upp en fanskara. Ännu så länge "bara" i Göteborg. Men med ringar på vattnet har han förhoppningar om att hans musik ska spridas utanför stadsgränsen.

– Ambitionen är ju att få spelningar inte bara här utan också i städer som Malmö och Stockholm. Men fortfarande har jag inte så mycket kontakter. Jag tror att jag behöver något mer som händer. Eller några att spela med, säger han och hoppas på förbandsspelningar.

Från sin första egenhändigt skrivna låt från 2015 har det sakta ökats på bland kompositionerna. Nyligen kom singeln "Going nowhere", som föregåtts av två EP innehållande tre spår vardera. Men album… nej, där tror han att det kommer att dröja.

– Hm, jag vet inte. Hur många låtar krävs det för det? Det känns så stort, erkänner han, samtidigt som han fortsätter att skriva musik.

Just nu spelar han två timmar om dagen.

– Men jag har inte riktigt rutin på det. Emellanåt kan det gå perioder då jag inte spelar alls. Fast för varje låt jag skriver tycker jag att jag tar ett kliv till något bättre. Det är också den responsens jag får av de som lyssnar.

Ett ackord ger strukturen till en låt, en hummande melodi växer till en låttext.

– Det finns gånger då text och musik kommer samtidigt. Men musiken är viktigast. När den är klar kan jag sitta med texten ett tag, säger Anton Matsson, som valt engelskan som språk.

– Det borde ha varit mer naturligt med svenskan. Men just nu känns det enklare med engelskan.

The New Children

Är: Anton Matsson, sång och gitarr. Vid inspelningar ibland med hjälp av vänner på diverse instrument. Har som musikprojekt funnits sedan 2015.

Kommer från: Frölunda.

Aktuell: Som uppvärmingsakt till Alice B:s dj-akt på Oceanen lördag 28 oktober. Kom dessutom med singeln "Going nowhere" för någon vecka sedan.

Inspiration: 60- och 70-talsmusik, främst Simon & Garfunkels.

Svenska förebilder: Kristian Anttila ("Hans texter är fantastiska!") och Det Stora Monstret ("Även hans texter är fantastiska.")

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG