Ny studie. Forskare ska undersöka omständigheterna kring långtidscovid. Foto: Stefan Winberg

Nya studien: Göteborgs universitet utreder långtidscovid

Nu ska forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset undersöka symtomen för långtidscovid och hur vanligt det är bland personer som inte varit allvarligt sjuka i covid-19. Över 55 000 personer deltar i studien.

  • Publicerad 13:50, 4 feb 2021

Flera personer som har haft bekräftad covid-19 har inte blivit av med alla symptom. Istället har de drabbats av så kallad långtidscovid.  

Men det saknas fortfarande kunskap om långtidssymptomen, därför inleder nu forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset ny en studie.

– De flesta studier i dag studerar långtidscovid hos personer som varit så svårt sjuka i covid-19 att de behövt sjukhusvård men i vår studie kommer vi att kunna undersöka hur vanligt det är bland personer som inte varit så allvarligt sjuka, säger Simon Larsson läkare, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare vid Göteborgs universitet och huvudansvarig för studien, i ett pressmeddelande.

55 000 personer deltar

Det är i nuläget inte känt vad långtidssymtom beror på eller hur de ska behandlas.

– Frågan har uppmärksammats alltmer under den senaste tiden, då många människor varit sjuka länge och dessutom upplevt svårigheter att få vård och i vissa fall sjukersättning eftersom det saknas kunskap om tillståndet, säger Robert Sigström, läkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare vid Göteborgs universitet och medansvarig till studien.

Drygt 55 000 personer i Västra Götaland bjuds in för att delta i studien. Det är bland annat personal inom kommuner och i sjukvården som testat sig för covid-19-infektion mellan mars och november.

Trots nytt vaccinbesked: 70-plussarna får vänta

Om studien

Studien pågår under januari och februari 2021 och har genomgått etisk prövning.

Källa: Sahlgrenska Universitetssjukhus

Krönikor

Tjulander: "Dagen alla fåglar flyger oss över huvudet"

Krönika Krönika Det är något visst med fåglar och människors fascination för dem. Jag har aldrig fattat grejen, ändå är jag barn till generationen som på minsta kvitter kan artbestämma fågeln och... tisdag 11/5 17:00

Konsumentfrågan

Så länge kan du få vänta på pengar när du ångrat ett köp

Konsument Konsument Får man verkligen höja priset på en vara från en dag till en annan och hur länge ska man behöva vänta på pengarna när man ångrat ett köp? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. fredag 9/4 13:20

Debatt

Bygg på de hårda ytorna och låt barnen ta plats

Debatt UTDÖMD Förskola Vilken chock och oro det blir för föräldrar och pedagoger när man får läsa att just vår förskola, Tunnlandsgatan 3, är utdömd och planeras rivas... lördag 1/5 13:00