RÖKSTENEN. Enligt den tolkning som forskarna nu publicerar består inskriften av nio gåtor. Foto: Helge Andersson
Nya teorin: Vikingar hade klimatångest
Rökstenen i Östergötland är världens mest kända runsten från vikingatiden. Nu har forskare från bland annat Göteborgs universitet gjort en ny möjlig tolkning av runstenens budskap.
- Nyheter
- Publicerad 15:47, 13 jan 2020
Per Holmberg. Foto: Johanna Hillgren
Rökstenen Foto: Helge Andersson
Stenen restes i dagens Ödeshögs kommun omkring år 800. Tidigare tolkningar av inskriften i stenen har främst handlat om budskap om krigiska bragder.
Nu har forskare inom olika discipliner och universitet kommit fram med en ny möjlig tolkning.
– Den nyckel som fick inskriften att öppna sig var tvärvetenskap. Utan samarbete mellan textforskning, arkeologi, religionshistoria och runologi hade det inte gått att lösa Rökstenens gåtor, säger Per Holmberg i ett pressmeddelande. Han är professor i svenska språket med inriktning mot språkbruksforskning vid Göteborgs universitet, som lett studien.
Forskarna har utgått från ny arkeologisk forskning som visar på bland annat sänkt medeltemperatur och missväxt i Skandinavien på den tiden.
– Innan Rökstenen restes inträffade flera händelser som måste ha varit mycket olycksbådande: en kraftig solstorm färgade himlen i dramatiska röda färger, skördarna drabbades av en extremt kall sommar, och senare skedde en solförmörkelse precis efter soluppgången. Det kunde ha räckt med en av de här händelserna för att väcka oron för en ny ”fimbulvinter”, säger Bo Gräslund, professor i arkeologi vid Uppsala universitet.
Lyssna på en inläsning av Rökstenens inskrift HÄR