Nya trenden: Bo tillsammans

Intresset för att bo i kollektiv ett i bogemenskap ökar i Göteborg och efter sommaren tas första spadtaget för över 50 nya lägenheter i norra Högsbo som ingår i ett kollektivhus.

  • Publicerad 05:30, 11 maj 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Föreningen Under samma tak ska tillsammans med Trollängen bostad AB bygga en bogemenskap på Guldmyntsgatan. Byggstart är beräknad till augusti i år och det kommer resultera i 59 nya hyreslägenheter.

– Jag har väntat på det här hur länge som helst. Jag är 72 år och jag är trött på att leva ensam, säger Barbro von Krusenstierna, medlem i föreningen Under samma tak.

Läs även: Högsbo får ny bogemenskap

Bogemenskapen är beräknad att stå klar för inflytt vintern 2019/ 2020 och föreningen söker framförallt barnfamiljer till det nya boendet.

– Vi brukar kalla det kollektivhus för bogemenskap förknippas ofta med boende enbart för äldre men vi vill har blandade åldrar i vårt hus. Vi har faktiskt ett antal lägenheter som är öronmärkta för barnfamiljer, säger Eva-Marie Mendahl, styrelseledamot i Under samma tak.

Stacken, Trädet och Majbackens bogemenskap är tre kollektivhus som länge funnits i Göteborg men att bygga för kollektivt boende i är inte lika vanligt även om intresset ökar.

– Just nu är det bara på Guldmyntsgatan där det byggs bogemenskap men vi märker att det finns ett stort intresse för den här typen av boende i Göteborg, säger Lea-Vanessa Lohr, projektledare på fastighetskontoret.

Läs även: Kollektiv blir till livsstilsboende år 2010

Eva-Marie Mendahl tror att det är en boendeform som kommer växa ännu mer då hon ser många fördelar med att bo tillsammans.

– Det finns en stor gemenskap samtidigt som man har sitt eget där man kan vara ifred, man får sätta sig vid ett dukat bord, även om man ibland måste delta i matlagningen, och för barnfamiljer är det ju väldigt lätt att hitta barnvakt, säger Eva-Marie.

Cathrin Wasshede, doktor i sociologi, på Göteborgs universitet konstaterade även 2016 i en artikel i GP att den här typen av boende kan förlänga livet, en uppfattning som Barbro delar.

– Man behåller hälsan längre då det alltid finns folk nära till hands. Man behöver inte ge sig ut för att kunna träffa andra människor, avslutar Barbro von Krusenstierna.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Vi är GBG