Nya utrop ger hållplatsförvirring i Gamlestaden

"Nästa hållplats: Gamlestads torg". Det nya namnet har förbryllat och upprört flera göteborgare som undrat över det nya namnet. Vi reder ut vad som är vad.

  • Publicerad 07:30, 15 apr 2018

– Att man ändrar namnet på en så historiskt viktig plats utan debatt eller information tycker jag är horribelt. Jag vill inte vara gammalmodig, men jag tycker att namn ska vara rätt, säger Lars Bred, själv journalist som upprörts av det nya namnet Gamlestads torg.

Det var för någon månad sedan när han åkte 11:ans spårvagn som han först reagerade på utropet. Först trodde han att det bara var fel på uttalet, men när han sedan såg en informationsfilm som gjorts av Göteborgs stad för att informera om bygget av det nya resecentrumet reagerade han starkt.

– Den var även textad och där stod det svart på vitt "Gamlestads torg".

På Kulturförvaltningen har man förståelse för att namnet väcker frågor, men menar att det finns en förklaring.

– Jag förstår att man undrar, men detta är inte samma plats som Gamlestadstorget, säger Mats Sjölin, försteintendent på Kulturförvaltningen och föredragande i namnberedningen.

Hans förklaring är att det gamla Gamlestadstorget, som grundades på 1890-talet, inte längre finns. Platsen är numera överbyggd, bland annat av Artillerigatan, och idag återstår bara en gatuadress med namnet Gamlestadstorget.

För att inte blanda samman gatan med det nya torget vid resecentrumet beslutade Kulturförvaltningen 2013 att döpa torget till Gamlestads torg.

– Det vore också förvirrande om det nya torget hette Gamlestadstorget. Framför allt är det viktigt att undvika sammanblandning när blåljuspersonal åker på utryckningar och skriver in namnet på sin GPS. Då kan det handla om minuter, så det finns en omtanke, säger Hans Sjölin.

Hade det inte varit bättre att hitta på ett helt nytt namn?

– Visst är det så, men det är väl som med allt annat. Det är inte alltid lätt att hitta på.

Finns det planer på att ändra namnet på fler torg och platser i stan?

– Nej, nej. Grundregeln är att vi behåller namnen om det inte finns särskilda skäl.

Lars Bred kan förstå tankegången, men tror inte att Gamlestads torg kommer att användas av göteborgarna själva.

– För taxi och utryckningar, visst. Jag tror att det här är en fråga som engagerar många och aldrig slår igenom i folkmun.