Nya vagnarna får skandinavisk design

Nu är det klart hur de nya spårvagnarna M33 ska se ut. En skillnad sker på insidan - björkpanel i taket och de tidigare blåa sitsarna har blivit gråa.

  • Publicerad 10:54, 27 okt 2017

Designen som presenterades i anbudet fick ganska låg poängbedömning när det gällde designen. Men nu har formen arbetats om i samråd mellan Västtrafik, Bombardier, Göteborgs spårvägar och Göteborg stad.

– Nu är vi nöjda! Det har varit en process, men nu har den blivit snygg, säger Mårten Ignell, projektchef M33, Göteborgs Spårvägar.

Exteriört skiljer väl inte jättemycket från dagens vagnar?

– När det gäller färgsättningen utvändigt finns ju tanken att det ska se likadant ut på alla spårvagnar. Det är så staden vill ha det. När det gäller formen så finns inte jättestora valmöjligheter. Men om du jämför med de italienska vagnarna, M32, så ser de lite annorlunda ut. Den nya vagnen har lite mjukare linjer. Den ser snällare ut, säger Mårten Ignell.

Interiören inspirerats av skandinavisk design. Sitsarna i de nya vagnarna blir gråa i stället för dagens blå färg och taket får en björkpanel.

– Vi har haft en tydlig vision och resultatet ligger nära den visionen. Det handlar om enkelhet, modernt, ljust och transparent. Vi har samarbetat med en industridesigner och haft en fokusgrupp med personer med olika funktionsvariationer. Tanken är en välkomnade känsla för alla resenärer, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

En annan nyhet är att alla nya spårvagnar ska vara utrustade med wifi. Det kommer också finnas betydligt större flexibla ytor för exempelvis rullstolar och barnvagnar än vad det är på dagens vagnar.

I början av nästa år påbörjar Bombardier tillverkningen av de nya spårvagnarna. De två första levereras i maj 2019. De ska testköras 20 000 kilometer vardera innan de övriga 38 vagnarna kan levereras.

– Det tar ungefär ett halvår. Så framåt årsskiftet 2019-2020 påbörjas alltså leveransen av de övriga vagnarna. Sedan finns det möjlighet att köpa ytterligare 60 vagnar, alltså 100 totalt, säger Mårten Ignell.

Läs också: Här är Göteborgs nya spårvagnar: "Wifi ombord"

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11