Inga blöta fötter. Larseredsleden har fått en 80 meter lång spång över en myr. Foto: Nils Svensson

Nya vandringslederna kräver körkort

Göteborg har begåvats med två nya vandringsleder. Larseredsrundan på Hisingen och Kroksjöslingan i nordost. Slingorna är dock – nästintill – omöjliga att nå med kollektivtrafik.

  • Publicerad 14:22, 24 aug 2021

De är inte så långa. Larseredsrundan i Kärra mäter 4,5 kilometer från start till mål. Kroksjöslingan som ligger i Vättlefjäll i nordöstra Göteborg är 2,5 kilometer. Tanken med att märka upp lederna är att locka ovana vandrare och barnfamiljer till en upplevelse i skogen.

– Vår målsättning är att göra skogarna tillgängliga. Nu har vi märkt lederna där vi vet att det finns intressanta platser och fin utsikt, säger Torsten Andersen som är skogsförvaltare på fastighetskontoret i Göteborg.

Träden har märkts med röda lövlika signaturer och de värsta våtmarkerna har försetts med trädspångar. Det finns även rastplatser och eldstäder längs vägen.

Långt från bussen

Det svåraste tycks vara att ta sig till vandringslederna. Åtminstone för den som saknar bil. Närmaste busshållplats i Kärra ligger tre kilometer från Larseredsrundan. Lika långt är det från Angereds kyrka till starten på Kroksjöslingan – en halv kilometer längre än själva leden.

För den som väljer att cykla från centrum handlar det om nästan två mil.

Skogsförvaltaren Torsten Andersen medger att det inte är det lättaste att ta sig till starterna. Att köra bil är nästan ett måste för att nå de nya vandringslederna.

– Det finns ett tiotal parkeringsplatser vid Kroksjöslingan och några platser vid Larseredsrundan, säger han.

Göteborgs nya vandringsleder

Larseredsrundan: 4,5 kilometer. Kan nås från öster via Dammengläntan i Kärra och från sin västra del via Säve Djupedalsväg. Busshållplats: Säve station tre kilometer från starten.

Kroksjöslingan: 2,5 kilometer. Enklast hittar man hit från Gråbovägen och in på Kroksjövägen vid Lärjedalens golfklubb. Busshållplats: Angereds kyrka tre kilometer från starten.

Vi är GBG