Ny idrottshall. Protester mot nybygget på Gröna Vallen. Foto: Okidoki

Nybygge på Gröna Vallen upprör i Majorna

En idrottshall och ett femtiotal nya bostäder planeras i hjärtat av Kungsladugård. Nu samlas majornaborna till motangrepp. "Gröna Vallen är en oas som riskerar att bli helt förstörd" säger Marianne Lovell som har startat en namninsamling i protest.

  • Publicerad 07:27, 5 nov 2021

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Planerna på att förtäta Kungsladugård i Majorna har funnits med länge. Redan 2017 lämnade byggnadsnämnden ett positivt planbesked till de privata intressenterna Herlitz Properties och arkitektbyrån Okidoki.  Förslaget som godkändes var en byggnad på fyra–fem våningar med en idrottshall och ett femtiotal lägenheter.

– Bygget har legat med i startplanen sedan förra året. Men nu är vi i gång på allvar, säger Arvid Törnqvist, planchef för Majorna Linné på stadsbyggnadskontoret,

För Marianne Lovell, som bor granne med Gröna Vallen, kom däremot beskedet som en överraskning. Hon läste en kort notis i Göteborg Direkt om att bygget var på gång och satte bildligt talat kaffet i halsen.

– Jag delade notisen i majornagruppen på facebook och fick väldigt mycket reaktioner. De flesta i gruppen hade helt missat informationen, säger Marianne Lovell.

Namninsamling

Sedan dess har stadsbyggnadskontoret haft två träffar vid Gröna Vallen för att lyssna på de boendes åsikter. Det finns också en enkät på kommunens webbsida där den som önskar kan skicka in sina synpunkter.

Marianne Lovell är ändå inte nöjd. Därför har hon nu skapat en namninsamling i sociala medier under rubriken ”Bevara Gröna Vallens Kulturområde”.

Under första veckan som listan var tillgänglig kom det in närmare 500 namnunderskrifter.

– Jag känner att jag har väckt folk I Majorna och jag har fått väldigt mycket respons, säger hon.

Protesterna mot byggplanerna handlar i första hand om att området förfulas. Att det höga huset kommer att skymma en öppen och välbesökt plats.

Bara en skiss

Den skiss över huset som lämnats in av arkitektbyrån Okidoki är heller inte särskilt populär. Många som har hört av sig i majornagruppen anser att byggnaden inte passar in ibland de låga landshövdingehusen.

– Ritningen är bara en skiss och huset kommer sannolikt inte se ut så i slutändan. Det här är en känslig kulturmiljö och vi kommer ta hänsyn till den, säger Arvid Törnqvist på stadsbyggnadskontoret

Fortfarande är inget hugget i sten och, enligt Arvid Törnqvist kan vad som helst hända i processen. Men den preliminär byggstarten har satts till 2023.

– Just nu inhämtar vi in synpunkter från alla berörda. Nästa steg är att vi gör en planprövning. Under våren kommer sen ärendet skickas ut på samråd och då finns en möjlighet att överklaga, säger han.

Så här ska Gröna Vallen se ut

Parkeringsplatsen i den norra delen av Gröna vallen försvinner och fotbollsplanen flyttas närmare lekplatsen som finns där i dag.

I den nya byggnaden ska det finnas en idrottshall som riktar sig till gymnastik- och parkourföreningar.

50-60 bostäder ska också byggas på platsen, antingen ovanpå idrottshallen eller i anslutning till den.

Fotbollsplanen och lekplatsen kommer att finnas kvar.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Musikalartisten som vill värna om miljön

Nöje Anders Wängdahl. Aktuell med singel. Han har precis avslutat sitt engagemang i Göteborgsoperans "Kärlek skonar ingen". Nu är musikalartisten Anders Wängdahl aktuell med sin egen musik. Singeln "The end" beskriver han som en apokalyptisk...fredag 27/5 17:30

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20