Hisingsbekant. Jesper Hallén, en av killarna bakom Hisingsskylten, har formgivit festivalplanschen. Foto: Jesper Hallén

Nygammal Hisingsfestival tar i från tårna

Årets upplaga av Hisingsfestivalen blir en storsatsning. Genom ett utökat samarbete med Gothenburg Studios hoppas arrangörerna att gratisfesten ska nå en större publik.

  • Publicerad 18:15, 27 jun 2017

Hisingsfestivalen är ursprungligen ett evenemang skapat av Ungdomssatsningen Hisingen som hade premiär under höstlovet 2014. Men från och med i år tar man i lite extra. Medarrangören Gothenburg Studios har till exempel anställt projektledaren Frida Lernstål som tidigare arbetat med Göteborgs Filmfestival.

Nu jobbar Frida heltid med Hisingsfestivalen, vars fokus fortfarande är unga och kultur i alla dess former. Genom att låta ungdomar själva vara med och skapa festivalens innehåll hoppas man främja deras kreativa lust.

– Det är alltid viktigt att skapa mötesplatser för unga och kultur, säger Frida Lernstål. Det händer mycket med exempelvis bostadsbyggandet på Hisingen, men det måste också finnas platser för kreativitet som är välkomnande för alla.

– Plus att det är kul att ha en dag där vi kan få alla möjliga människor att mötas.

Programsläpp om ett par dagar

Festivalens fullständiga program släpps på fredag, men redan nu har en hel del akter blivit klara. Förutom tre scener med film och framträdanden kommer kändisspåkvinnan Linda Spåman finnas på plats. Och så ska Glenn Hysén - håll i er - ha sagostund.

– Det var en snilleblixt jag fick, säger Frida och skrattar. Vi har pratat om att han ska läsa Bamse, men vi får se vad det blir. Han får bestämma själv.

Dessutom kommer det finnas en ovanligt hisingsk marknad där bland andra Kvillehyllan, Llama Lloyd, Jewlery of Hisingen och Hisingsskylten dyker upp.

Stämmer det att ni även försökt locka Lill Lindfors till Hisingen?

– Haha, ja. Det är alltid bra med någon som främjar möten över generationsgränserna. Tyvärr tackade hon nej eftersom hon skulle på någon jazzfestival i Norge, säger Frida Lernstål.

Hisingsfestivalen

Vad? En ny gratisfestival med fokus på ungas kulturskapande

När? 15 augusti mellan klockan 12-21

Var? Gothenburg Studios, Lindholmen

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11