För full hals. Nynningen – här från 2017 – är flitigare än någonsin. Foto: Kai Martin

Nynningen slår inte av på takten efter comebacken

Efter comebacken 2016 har Nynningen varit flitigare än någonsin. Bandet spelar över hela Sverige och är Göteborgsaktuella med spelning på Sticky Fingers 31 maj – och med nytt album.

  • Publicerad 11:41, 30 maj 2019

Tomas Forssell startade Nynningen tillsammans med Bertil Goldberg 1971. Nu är han enda kvarvarande medlemmen från starten. Han är förtjust och en smula förvånad över intresset för bandet sedan comebacken 2016.

– På första maj spelade vi i Södertälje med 60 plus i publiken. Dagarna efter i Malmö med en snittålder på 25 år. Jo, det finns en återväxt och unga som blir inspirerade av vår musik, säger han.

Han är mitt upp i Nynningens senaste turné, som sedan comebacken blivit något av Bob Dylans "Never ending tour". Men Tomas Forssell klagar inte. Förutom ett nyopererat finger på vänster hand är han på gott humör.

– Ja, just nu är jag justerad, så jag kommer med mitt gipsade paket och kommer överraska med att spela keyboard. Det blir annorlunda, säger han.

För att vila kommer inte på tanken. Till det är musiken och mötet med publiken alltför viktig. Dessutom är bandet albumaktuella för första gången på 43 år – nu med livealbumet, dubbelvinylen, "Vi kommer".

– Jag hörde Marc Ribots "Songs from recistance 1942–2018" och kände att det vore spännande med en platta med motståndssånger, förklarar Tomas Forssell.

Två konserter från augusti i fjol ligger till grunden för albumet plus inspelningar från en stödkonsert 1997 på Musikens hus, första gången bandet var samlat sedan 1980, med Totta Näslund på sång.

– Det var riktigt bra grejer, säger Tomas Forssell.

Det är ett inspirerat Nynningen som går mot de 50.

– Ja, jag bor ju i Kalmar och resten av bandet i Göteborg. Men vi repar två gånger i månaden, oavsett. Vi kommer med idéer och har tagit upp en Frank Zappainfluerad instrumentallåt som var signaturmelodi till radioprogrammet "Jazz bland annat" 1972, som heter just "Jazz bland annat". Den har vi aldrig tidigare spelat live.

Nynningen

Är: Ett Göteborgsband som startade 1971 av Bertil Goldberg och Tomas Forssell. Bandet kom att bli ett av de främsta inom den svenska musikrörelsen. Störst framgång fick gruppen med albumet "För full hals" med tonsatta, svenska tolkningar av revolutionspoeten Vladimi Majakovskijs dikter med Totta Näslund på sång.

Sättning: Sedan comebacken 2016 består bandet idag av Tomas Forssell, sång, gitarr och klaviatur, Nikke Ström, bas, Bengan Blomgren, gitarr, Pontus Torstensson, trummor, Thomas Jäderlund, saxofon och sång, HIlda Ekstedt, saxofon och sång, och Niclas Rydh, trombon.

Aktuella: Med dubbellivealbumet "Vi kommer" och spelning på Sticky Fingers 31 maj.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG

    Vi är GBG