NYA TILLFÄLLET. Göteborgs akutboende öppnar i mars på Victor Hasselbladsgata i Västra Frölunda. Foto: Lina Isaksson

Nytt akutboende för hemlösa - utformat som hotell

90 enkelrum, gym, konst och nybakat bröd. Nästa vecka invigs Göteborgs nya boende för akut hemlösa. Med hotellkänsla. "Förhoppningsvis känner man sig viktigare när man har det fint och harmoniskt omkring sig", säger enhetschefen.

  • Publicerad 10:18, 1 mar 2018

Man identifierar sig lite grann med den miljön man är i och bor du då i ett gammalt skjul…

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Två män kånkar på otympliga kartonger. Att det är tungt märks när de pressar in paketen i den skinande hissen.

– Det är gymmet som kommer, säger Shoheil Honarmand, projektledare för flytten av akutboendet Tillfället.

Han visar runt i den än så länge ganska tomma men splitter nya byggnaden på Victor Hasselbladsgata i Västra Frölunda. Det ska bli Göteborgs nya akutboende och ersätta det nuvarande Tillfället vid Partihallarna som rivs för att ge plats åt Västlänken.

– Nya Tillfället kommer att innebära en mycket, mycket bättre miljö. Istället för att jobba i ett sjuvåningshus kommer vi att jobba på två våningar, säger Margit Johansson, enhetschef, Akutboendeenheten.

Restaurang Hjärtat

Det Nya Tillfället har 90 platser för akut hemlösa med psykisk ohälsa och missbruksproblem. Förutom gym finns det konferensrum och utrymmen för samvaro och gruppaktiviteter. Utformningen ska påminna om ett hotell där allt kretsar kring restaurang Hjärtat som är tänkt att bli navet i huset.

– Det otroligt roligt med nytt kök. Vi ska vara utvecklande och längre fram ska vi baka eget bröd så det doftar gott och är välkomnande, säger köksmästaren Chris Case.

I den öppna matsalen med insyn i köket täcks ena väggen av ett flerdimensionellt konstverk av en boende. Att skapa eller vara sysselsatt är en del av återhämtningen.

– Vi satsar på både träning, gruppaktiviteter och mindfulness. Vi vill gärna uppmuntra någon form av intresse hos de boende som de kan fortsätta med sen när de flyttar ifrån oss, säger Margita Johansson.

Identifierar sig med miljön

Av namnet att döma är tanken att man ska bo här tillfälligt. Men på grund av den kärva bostadssituationen stannar många kvar längre.

– Vi ska ta emot personer som är akut hemlösa och sen ska de flytta vidare till ett mer långsiktigt boende. Men det är svårt att få ut personer för det finns inga platser på de andra ställena, säger Margita Johansson.

Och vem vill lämna ett splitter nytt ”hotell”. Med utmanade konst och väggar i mjuka pastellfärger.

– Det betyder mycket att ha det lugnt och skönt omkring sig för att samla kraft och ta tag i sitt liv. Man identifierar sig lite grann med den miljön man är i och bor du då i ett gammalt skjul… Förhoppningsvis känner man sig viktigare när man har det fint och harmoniskt omkring sig, säger Margita Johansson.

Trots en öppen och inbjudande miljö finns ett högt säkerhetstänk. Boendet kommer vara bemannat med vakter dygnet runt. I receptionen sitter tv-skärmar som visar övervakningsfilm från kameror som bevakar alla gemensam utrymmen på in- och utsidan.

Vad tycker ni om området, granne med alla tomma visningshus på Husknuten?

– Det här ligger närmare busshållplats än det förra men man har inga normala grannar. Det är företag som grannar. Med de möjligheter som funnits kommer detta bli jättebra, säger Margita Johansson.  

LÄS MER: Missbrukare hänvisas till kommunala skjul

HJÄRTAT. Köksmästare Chris Case med Berit Koivisto, Karim och Mahmut Ertok som kommer att laga maten i restaurangen. Foto: Lina Isaksson

PASTELLFÄRGAT. Öppna gemensamma ytor och glasväggar in till personalens kontor skapar en närhet mellan boende och personal, berättar projektledare Shoheil Honarmand. Foto: Lina Isaksson

KONST. Boendet smyckas med två konstnärliga verk av Martin Formgren och Martin Solymar. Det invändiga utförs på väggen i vindfång och entré och består av tre bilder printade på aluminium. Foto: Lina Isaksson

KONST. Foto: Lina Isaksson

Nya Tillfället

Invigning: 6 mars

Vänder sig till personer som lever i hemlöshet och som behöver stöd i att finna vägar ut ur hemlösheten.

Målsättning är att personen ska få förutsättningar att klara av ett långsiktigt och självständigt boende.

Tidigare låg boendet Vägskälet på samma plats. Det har nu rivits och ersatts av ett nybyggt hus som är bättre anpassat till akutboendeverksamhet.

Visa merVisa mindre

Vi är GBG