Özgür Tasbas har valt att lämna Miljöpartiet i Göteborg. Jättetråkigt tycker partiets gruppledare Ulf Kamne. Foto: Catharina Fyrberg

Nytt avhopp från Miljöpartiet

Ännu en framträdande miljöpartist lämnar partiet i Göteborg. Det är Özgür Tasbas, kommunfullmäktigeledamot och stadsdelsnämndens ordförande i Östra Göteborg, som har valt att hoppa av.

  • Publicerad 12:02, 4 maj 2018

– Med mitt avhopp vill jag adressera ett stort problem som jag ser med den ökade segregationen. Det finns ingen anledningen i världen att Göteborg ska vara segregerat. Det är dåligt skött, säger Özgür Tasbas.

Det är det andra avhoppet för Miljöpartiet i Göteborg i år. I februari lämnade ordförande i stadsdelsnämnden Västra Göteborg, Henrik Munck, partiet. Nu, innan valspurten är det Özgür Tasbas, ordförande i stadsdelsnämnden Östra Göteborg, som väljer att lämna Miljöpartiet.

Han menar att det bara delvis handlar om Miljöpartiet. Han är starkt kritisk till hela det rödgröna samarbetet i Göteborg.

– Den rödgröna konstellationen fungerar inte. Då fungerar inte annat heller. Den borde ha brutits upp för länge sedan. Partierna måste ställa fler krav på varandra. Inte hålla ihop i vått och torrt som ett äktenskap, säger Özgür Tasbas.

Inga större konflikter

Ulf Kamne Miljöpartets gruppledare upplever att det inte varit några större konflikter mellan partiet och Özgür Tasbas.

– Det är jättetråkigt. Han är en politisk tänkare och har bidragit mycket till vårt interna arbete och han har varit väldigt engagerade i stadsutvecklingen i nordöstra Göteborg, säger han.

När Henrik Munck lämnade Miljöparitet för Demokraterna tidigare i år handlade det däremot om att olika politiska uppfattningar i avgörande frågor, menar Ulf Kamne.

– Så uppfattar jag inte att det är med Özgür för jag ser honom som ”miljöpartistisk” eller grön. Det är väldigt annorlunda.

Kvar som vilde

Trots avhoppet har Özgür Tasbas valt att sitta kvar på posten som ordförande i Östra Göteborg och i kommunfullmäktige som vilde.

– Alla miljöpartister skriver på en kandidatförsäkran där lovar man att lämna sina förtroende uppdrag. Jag kan förstå hans vilja att sitta kvar men det borde han inte göra, säger Ulf Kamne.

Hur försvarar du att du sitter kvar på de politiska posterna som vilde?

Jag har fått förtroende att sitta där hela mandatperioden ut, oavsett partitillhörighet. Det är min person som blivit utsedd till de här posterna. De har röstat på mig för att jag är en grön politiker och det är jag fortfarande, säger Özgür Tasbas.

Hur går du vidare politiskt?

– Flera etablerade parter har hört av sig. Men jag har inte tagit ställning än. Det måste passa mig ideologiskt men jag är inte intresserad av något parti inom de rödgröna i Göteborg. Det kan jag tydligt säga, Özgür Tasbas.

Hur påverkar avhoppen partiet?

– Vi har blicken riktad framåt. Det påverkar oss inte så mycket för kommande mandatperiod mer än att vi tappar en god kraft men det finns många fler goda krafter som fyller på. Vi har en lista på 34 kandidater och i bästa fall räcker den inte. Men inte ens jag tror att vi får 34 platser i fullmäktige.

Läs också: Jättesprickan: Maktkamp inom Miljöpartiet i Göteborg

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG