Jazzdags. Göteborg Classic Jazz får nytt blod. Foto: Tom Hård af Segerstad

Nytt blod för klassisk jazzfestival i Göteborg

Göteborg Classic Jazz värnar om traditionen. Men också om att hitta nytt blod. – Absolut. Det är något vi strävar efter, säger festivalen Tom Hård af Segerstad.

  • Publicerad 16:56, 26 aug 2019

När Göteborg Classic Jazz drar igång i helgen är det med en stor dos tradjazz i bagaget. Men också nyare jazz. För efter att ha tagit över Göteborgs jazzfestival för några år sedan har festivalen ändrat karaktär.

– Ja, bland annat håller vi oss till ett ställe, säger Tom Hård af Segerstad.

– Men vi har också jobbat med att bredda utbudet och den musikaliska basen på festivalen.

Han säger det med vetskapen om att, som han säger, det finns de som menar att om det inte är med banjo och tuba är det ingen riktig tradjazz.

Vill mer

Men Göteborg Classic jazz vill sikta vidare än så.

– Ja, vi vill mer. Det är viktigt att få med unga musiker. De som kan sitta in med oss på kvällarna för att på morgonen backa någon popstjärna och sedan åka på turné med en folkmusiktrion. De unga musikerna är så otroligt mångfacetterade, säger han.

Dessutom är det viktigt att visa att jazzen kan spänna över både generationsgränserna och stilarna.

– I bandet som jag spelar finns de tre över 75 år och tre under 30, säger Tom Hård af Segerstad.

Dagarna på Valand blir späckade.

– Vi vill visa både här i Sverige och utomlands att vi kan ta jazzen vidare, säger han.

Göteborg Classic Jazz

Är. En jazzfestival på Valand 30 och 31/8 med 15 nationella och internationella akter. Med Spöket i Köket, Second Line Jazzband, Peoria Jazzband, Papa Piders Jazzband, Sir Bourbon Dixieland Band, Max Lagers New Orleans Stompers, Collectif Paris Swing, Mama Shakers, Old Fish Jazzband, Ladies Got the Blues, Happy Heartaches, Next Generation Big band samt solisterna Gustav Lundgren och Adrian Cox.

Vi är GBG

    Vi är GBG