Peter Heddelin en av tre rektorer på Amerikanska gymnasiet som öppnar upp nästa år. Foto: Joel Hegardt

Nytt göteborgsgymnasium inför tre (!) terminer

I augusti nästa år öppnar Amerikanska gymnasiet i centrala Göteborg. Gymnasieskolan blir först i landet med att införa tre terminer i stället för två.

  • Publicerad 05:30, 15 nov 2018

Det svenska skolsystemet med två terminer per läsår sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden. Loven kom till utifrån de vuxnas behov, inte barnens.

På sommarlovet, exempelvis, skulle barnen kunna arbeta i föräldrarnas jordbruk. Sportlovet infördes av Bränslekommissionen på 1940-talet för att spara på uppvärmningen av skolorna.

Ett tre-terminssystem på gymnasiet i Sverige har diskuterats sedan 1900-talets början. Det finns redan på högskola och universitet. Men nästa år blir Amerikanska gymnasiet först i landet på gymnasienivå.

– För tre år sedan satt vi oss ner och tittade på förutsättningar för lärande. Hur man kan ge elever och lärare de bästa förutsättningarna. En sak vi landade i var då att ändra terminssystemet. Två terminer är inte optimalt utifrån lärande. Det blir extremt oregelbundet med ett jättelångt sommarlov och kort höst- och sportlov. säger Peter Heddelin en av tre rektorer på Amerikanska gymnasiet.

Om det har diskuterats så länge, varför blir ni först nu 2019?

– Ja frågan är varför det tar 100 år, mist 100 år. Den teorin vi har är att man är färgad av sin egen skolgång. Man är van vid de strukturer som alltid har varit, säger Peter Heddelin.

Är det här inom den svenska skollagen?

– Ja det är det. Skolhuvudmän har möjlighet att förlägga undervisning som man vill, förutom i juli. Det blir ett lite kortare sommarlov men ett längre höstlov och sportlov. Jullovet och påsklovet blir ungefär samma. Intresset från andra kommuner och skolor har varit jättestort.

Amerikanska gymnasiet startar i augusti 2019 i nyrenoverade lokaler i Gårda. Skolan ska ha plats för 140 – 150 elever på fyra program; samhäll, natur, ekonomi och teknik. Kopplingen till det amerikanska ligger i mer än bara terminssystemet.

– Vi ser en allt mer internationell arbetsmarknad. Då är språkkunskaper viktiga för att kunna etableras sig. Därför är vi tvåspråkiga. Först får eleverna genomgången på svenska och sedan på engelska. Då får de en repetition och utvecklar sina kunskaper inom båda språken med både svenska och engelska begrepp, säger Peter Heddelin.

Skolan har också en fjärde frivillig termin i juli som man kan läsa i Los Angeles och New York.

Det finns ju brister även i det amerikanska skolsystemet. Vad tar ni inte med er därifrån?

– Vi tar det positiva från den amerikanska och den svenska skolan. Det finns mycket i den svenska läroplanen som vi är viktigt, som vi också lyfter fram, som mänskliga värden och ödmjukhet. Samtidigt ska det vara okej att tänka stort och våga tro på sig själv. Sedan är kosten och idrott och rörelse viktigt. Vi vill inte ha den stereotypa Mc Donalds-kulturen, Peter Heddelin.

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57