Peter Heddelin en av tre rektorer på Amerikanska gymnasiet som öppnar upp nästa år. Foto: Joel Hegardt

Nytt göteborgsgymnasium inför tre (!) terminer

I augusti nästa år öppnar Amerikanska gymnasiet i centrala Göteborg. Gymnasieskolan blir först i landet med att införa tre terminer i stället för två.

  • Publicerad 05:30, 15 nov 2018

Det svenska skolsystemet med två terminer per läsår sträcker sig mer än 100 år tillbaka i tiden. Loven kom till utifrån de vuxnas behov, inte barnens.

På sommarlovet, exempelvis, skulle barnen kunna arbeta i föräldrarnas jordbruk. Sportlovet infördes av Bränslekommissionen på 1940-talet för att spara på uppvärmningen av skolorna.

Ett tre-terminssystem på gymnasiet i Sverige har diskuterats sedan 1900-talets början. Det finns redan på högskola och universitet. Men nästa år blir Amerikanska gymnasiet först i landet på gymnasienivå.

– För tre år sedan satt vi oss ner och tittade på förutsättningar för lärande. Hur man kan ge elever och lärare de bästa förutsättningarna. En sak vi landade i var då att ändra terminssystemet. Två terminer är inte optimalt utifrån lärande. Det blir extremt oregelbundet med ett jättelångt sommarlov och kort höst- och sportlov. säger Peter Heddelin en av tre rektorer på Amerikanska gymnasiet.

Om det har diskuterats så länge, varför blir ni först nu 2019?

– Ja frågan är varför det tar 100 år, mist 100 år. Den teorin vi har är att man är färgad av sin egen skolgång. Man är van vid de strukturer som alltid har varit, säger Peter Heddelin.

Är det här inom den svenska skollagen?

– Ja det är det. Skolhuvudmän har möjlighet att förlägga undervisning som man vill, förutom i juli. Det blir ett lite kortare sommarlov men ett längre höstlov och sportlov. Jullovet och påsklovet blir ungefär samma. Intresset från andra kommuner och skolor har varit jättestort.

Amerikanska gymnasiet startar i augusti 2019 i nyrenoverade lokaler i Gårda. Skolan ska ha plats för 140 – 150 elever på fyra program; samhäll, natur, ekonomi och teknik. Kopplingen till det amerikanska ligger i mer än bara terminssystemet.

– Vi ser en allt mer internationell arbetsmarknad. Då är språkkunskaper viktiga för att kunna etableras sig. Därför är vi tvåspråkiga. Först får eleverna genomgången på svenska och sedan på engelska. Då får de en repetition och utvecklar sina kunskaper inom båda språken med både svenska och engelska begrepp, säger Peter Heddelin.

Skolan har också en fjärde frivillig termin i juli som man kan läsa i Los Angeles och New York.

Det finns ju brister även i det amerikanska skolsystemet. Vad tar ni inte med er därifrån?

– Vi tar det positiva från den amerikanska och den svenska skolan. Det finns mycket i den svenska läroplanen som vi är viktigt, som vi också lyfter fram, som mänskliga värden och ödmjukhet. Samtidigt ska det vara okej att tänka stort och våga tro på sig själv. Sedan är kosten och idrott och rörelse viktigt. Vi vill inte ha den stereotypa Mc Donalds-kulturen, Peter Heddelin.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11