Rent och snyggt. Christian Eldstaf är chef för Poseidons trygghetsgrupp i Hjällbo. Foto: iHällbo.se

Nytt grepp: Så ska Hjällbo bli tryggare

En ny slags trygghetsvandring drar igång i Hjällbo. Syftet är att studera hur den fysiska utemiljö som byggnader, vägar och naturen påverkar den upplevda tryggheten.

  • Publicerad 15:49, 25 sep 2019

Det handlar om att representanter från bland annat polisen, Poseidon, GöteborgsLokaler, och Angereds stadsdelsförvaltning möts för en gemensam promenad i området, rapporterar iHjällbo.

Tillsammans ska de studera hur den fysiska utemiljön, byggnader, vägar, träd och buskar påverkar den upplevda tryggheten.

– Efter promenaden i Hjällbo sätter vi oss ner och beslutar vad som ska åtgärdas och vem som ska göra vad. Den listan med saker som ska förändras kommer boende i Hjällbo att få se, säger Christian Eldstaf chef för Poseidons trygghetsgrupp i Hjällbo, till iHjällbo.

Häckar ska klippas

Redan nu är förbättringar i utemiljön på gång. Flera häckar ska trimmas och park- och naturförvaltningen har lovat att klippa ner utvalda buskar inom en månad.

– Det är något som hyresgäster har önskat, säger Christian Eldstaf.

Dessutom kollar de som jobbar i trygghetsgruppen varje kväll så att lampor och entrélås runt om i Hjällbo fungerar. Tanken är att vara närvarande i bostadsområdet och på så sätt skapa trygghet och minska skadegörelse.

– Vi vill vara synliga i området och i utrymmen som tvättstugor, cykelförråd och garage. Vi jobbar också med att få kontakt med barn och ungdomar.

Fyra vandringar per år

Samtidigt planerar Poseidons trygghetsgrupp fyra vandringar per år för de boende i olika delar av Hjällbo; Skolspåret, Sandspåret, Bergsgårdsgärdet och en vandring på Bondegärdet och Hjällbo Lillgata. 

– Där kommer vi att se till att de åtgärder som andra har lovat att de ska göra blir gjorda. Vi kommer också att samla in åsikter på saker som hyresgästerna vill att Poseidon eller någon annan ska åtgärda för att öka tryggheten, säger Christian Eldstaf.

Mer om trygghetsgruppens aktiviteter

För att få kontakt med barn och ungdomar och för att barn och ungdomar i Hjällbo ska lära känna varandra har Trygghetsgruppen annordat:

• Hjällbobvarvet under Hjällbokalaset. 75 barn sprang.

• Minivarvet under VM Hjärta Hjällbo-veckan.

• Roscaféet var öppet under två veckor vid skolstarten. Här samarbetade trygghetsgruppen med Rädda Barnen, Göteborgs Stad, Hjällboskolan med flera. 

• Fotbollsturnering för barn mellan 7 och 12 år 31 augusti. 21 barn spelade och tio föräldrar och andra vuxna hjälpte till.

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11