Rent och snyggt. Christian Eldstaf är chef för Poseidons trygghetsgrupp i Hjällbo. Foto: iHällbo.se

Nytt grepp: Så ska Hjällbo bli tryggare

En ny slags trygghetsvandring drar igång i Hjällbo. Syftet är att studera hur den fysiska utemiljö som byggnader, vägar och naturen påverkar den upplevda tryggheten.

  • Publicerad 15:49, 25 sep 2019

Det handlar om att representanter från bland annat polisen, Poseidon, GöteborgsLokaler, och Angereds stadsdelsförvaltning möts för en gemensam promenad i området, rapporterar iHjällbo.

Tillsammans ska de studera hur den fysiska utemiljön, byggnader, vägar, träd och buskar påverkar den upplevda tryggheten.

– Efter promenaden i Hjällbo sätter vi oss ner och beslutar vad som ska åtgärdas och vem som ska göra vad. Den listan med saker som ska förändras kommer boende i Hjällbo att få se, säger Christian Eldstaf chef för Poseidons trygghetsgrupp i Hjällbo, till iHjällbo.

Häckar ska klippas

Redan nu är förbättringar i utemiljön på gång. Flera häckar ska trimmas och park- och naturförvaltningen har lovat att klippa ner utvalda buskar inom en månad.

– Det är något som hyresgäster har önskat, säger Christian Eldstaf.

Dessutom kollar de som jobbar i trygghetsgruppen varje kväll så att lampor och entrélås runt om i Hjällbo fungerar. Tanken är att vara närvarande i bostadsområdet och på så sätt skapa trygghet och minska skadegörelse.

– Vi vill vara synliga i området och i utrymmen som tvättstugor, cykelförråd och garage. Vi jobbar också med att få kontakt med barn och ungdomar.

Fyra vandringar per år

Samtidigt planerar Poseidons trygghetsgrupp fyra vandringar per år för de boende i olika delar av Hjällbo; Skolspåret, Sandspåret, Bergsgårdsgärdet och en vandring på Bondegärdet och Hjällbo Lillgata. 

– Där kommer vi att se till att de åtgärder som andra har lovat att de ska göra blir gjorda. Vi kommer också att samla in åsikter på saker som hyresgästerna vill att Poseidon eller någon annan ska åtgärda för att öka tryggheten, säger Christian Eldstaf.

Mer om trygghetsgruppens aktiviteter

För att få kontakt med barn och ungdomar och för att barn och ungdomar i Hjällbo ska lära känna varandra har Trygghetsgruppen annordat:

• Hjällbobvarvet under Hjällbokalaset. 75 barn sprang.

• Minivarvet under VM Hjärta Hjällbo-veckan.

• Roscaféet var öppet under två veckor vid skolstarten. Här samarbetade trygghetsgruppen med Rädda Barnen, Göteborgs Stad, Hjällboskolan med flera. 

• Fotbollsturnering för barn mellan 7 och 12 år 31 augusti. 21 barn spelade och tio föräldrar och andra vuxna hjälpte till.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57