Rent och snyggt. Christian Eldstaf är chef för Poseidons trygghetsgrupp i Hjällbo. Foto: iHällbo.se

Nytt grepp: Så ska Hjällbo bli tryggare

En ny slags trygghetsvandring drar igång i Hjällbo. Syftet är att studera hur den fysiska utemiljö som byggnader, vägar och naturen påverkar den upplevda tryggheten.

  • Publicerad 15:49, 25 sep 2019

Det handlar om att representanter från bland annat polisen, Poseidon, GöteborgsLokaler, och Angereds stadsdelsförvaltning möts för en gemensam promenad i området, rapporterar iHjällbo.

Tillsammans ska de studera hur den fysiska utemiljön, byggnader, vägar, träd och buskar påverkar den upplevda tryggheten.

– Efter promenaden i Hjällbo sätter vi oss ner och beslutar vad som ska åtgärdas och vem som ska göra vad. Den listan med saker som ska förändras kommer boende i Hjällbo att få se, säger Christian Eldstaf chef för Poseidons trygghetsgrupp i Hjällbo, till iHjällbo.

Häckar ska klippas

Redan nu är förbättringar i utemiljön på gång. Flera häckar ska trimmas och park- och naturförvaltningen har lovat att klippa ner utvalda buskar inom en månad.

– Det är något som hyresgäster har önskat, säger Christian Eldstaf.

Dessutom kollar de som jobbar i trygghetsgruppen varje kväll så att lampor och entrélås runt om i Hjällbo fungerar. Tanken är att vara närvarande i bostadsområdet och på så sätt skapa trygghet och minska skadegörelse.

– Vi vill vara synliga i området och i utrymmen som tvättstugor, cykelförråd och garage. Vi jobbar också med att få kontakt med barn och ungdomar.

Fyra vandringar per år

Samtidigt planerar Poseidons trygghetsgrupp fyra vandringar per år för de boende i olika delar av Hjällbo; Skolspåret, Sandspåret, Bergsgårdsgärdet och en vandring på Bondegärdet och Hjällbo Lillgata. 

– Där kommer vi att se till att de åtgärder som andra har lovat att de ska göra blir gjorda. Vi kommer också att samla in åsikter på saker som hyresgästerna vill att Poseidon eller någon annan ska åtgärda för att öka tryggheten, säger Christian Eldstaf.

Mer om trygghetsgruppens aktiviteter

För att få kontakt med barn och ungdomar och för att barn och ungdomar i Hjällbo ska lära känna varandra har Trygghetsgruppen annordat:

• Hjällbobvarvet under Hjällbokalaset. 75 barn sprang.

• Minivarvet under VM Hjärta Hjällbo-veckan.

• Roscaféet var öppet under två veckor vid skolstarten. Här samarbetade trygghetsgruppen med Rädda Barnen, Göteborgs Stad, Hjällboskolan med flera. 

• Fotbollsturnering för barn mellan 7 och 12 år 31 augusti. 21 barn spelade och tio föräldrar och andra vuxna hjälpte till.

Visa merVisa mindre

Göteborgsnöje

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Upplev filmfestivalen från vardagsrummet

Nyheter Programsläpp. Nu presenteras Göteborgs filmfestivals program. En filmfest på distans med digitala sändningar från premiären 29 januari till avslutningen 8 februari. Men också med möten, intervjuer och musik.tisdag 12/1 15:42

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Låt allmänheten plantera träd som gåva

Debatt Miljöpartiet Träd är viktiga i många människors liv. Fler träd är också bra för biologisk mångfald och för klimatet.De ger oss skugga, tar hand om regnvatten och lagrar koldioxid. tisdag 5/1 9:57