Female Network Forum. Jessica Mitrosbaras och Nataly Duyko startar plattform för kvinnliga IT-nätverk i Göteborg. Foto: Sigma Technology

Nytt IT-forum i Göteborg ska locka kvinnor till branschen

År 2022 kommer 70 000 ingenjörer saknas inom IT-branschen samtidig är det en av de sista branscherna som fortfarande kämpar för att locka fler kvinnor.

  • Publicerad 05:30, 21 feb 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Andelen kvinnor i teknikbranschen ligger i dag på 29 % enligt den senaste undersökningen från IT & Telekomföretagen. Nu startar företaget Sigman Technology plattformen Female Network Forum i Göteborg för att föra samman olika initiativ som jobbar för att locka tjejer och kvinnor till teknikbranschen.

– Idén bakom eventet är att skapa en plattform för inspiration och kunskapsdelning och att lyfta fram kvinnliga IT- och tekniknätverk, säger Nataly Duyko som är medarrangör av Female Network Forum och PR-ansvarig på Sigma Technology.

De fick kvinnorna att välja IT-jobbet

Det här blir den första upplagan av Female Network Forum och hittills har fyra kvinnliga IT-nätverk redan meddelat att de kommer att delta. Det är Women in IT, WiTech, Sigma Smart Women Society och Pink Programming.

På plats som kvällens inspiratör finns bioinformatikföretaget 1928 Diagnostics.

– För att lyckas krävs det samarbete, stöd och inspiration från andra medmänniskor, aktörer och organisationer. Därför tycker vi att initiativ som Female Network Forum är mycket viktiga och relevanta, säger Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt, grundare av företaget.

För att kunna lösa kompetensbristen och presentera både kvinnligt och manligt perspektiv i branschen har flera bolag och föreningar satsat på att göra IT till en mer attraktiv bransch för kvinnor. Och nu hoppas man på att det nya forumet ska hjälpa kvinnor inom branschen att knyta nya kontakter.

Få koll på barnens digitala kostcirkel

– Vi ser en stor potential och styrka i att skapa en plattform för kvinnliga nätverk i Göteborgsregionen. Det kommer att ge kvinnor en större möjlighet att hålla sig informerade om vad som händer i branschen, vilka initiativ som finns samt inspireras och skapa nya kontakter. Vi har fått ett enormt intresse för detta event som tyder på att behovet finns. Redan idag har vi fått över 200 anmälningar, säger Nataly Duyko.

Vi ser en stor potential och styrka i att skapa en plattform för kvinnliga nätverk i Göteborgsregionen.

Om inspiratören

1928 Diagnostics startades av Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt som hade en vision om att lösa problemet med antibiotikaresistens. De är med på Ny Tekniks 33-lista för andra året i rad och är utnämnt till en av världens ledande teknikinnovatörer av World Economic Forum.

Göteborgsnöje

Diskokungen firar 50 med George Michael-show

Nöje Turné. Andreas Lundstedt ger sig själv bästa födelsedagspresenten Nyligen fyllde Andreas Lundstedt 50 år. Den förre Alcazarmedlemmen gav sig då den bästa presenten: en George Michael-show. Turnéstart i höst på Stora Teatern i Göteborg.onsdag 25/5 18:20

Krönikor

Påsken en tradition för göteborgarna

Krönika Tradition. Älskar äggjakt. Göteborgarna älskar påsken och särskilt äggjakten. Andra traditioner som påskeldar är också högst levande i Göteborg med omnejd.lördag 16/4 6:30

Debatt

"Sänk priset på kollektivtrafik – för allas skull"

Debatt Debatt. För dyrt att välja kollektivt fram för bilen. Man får ofta höra att man ska åka buss eller tåg istället för bil, men varför ska man göra det när det nästan kostar lika mycket? Det frågar sig artikelförfattaren.söndag 22/5 11:20