Female Network Forum. Jessica Mitrosbaras och Nataly Duyko startar plattform för kvinnliga IT-nätverk i Göteborg. Foto: Sigma Technology

Nytt IT-forum i Göteborg ska locka kvinnor till branschen

År 2022 kommer 70 000 ingenjörer saknas inom IT-branschen samtidig är det en av de sista branscherna som fortfarande kämpar för att locka fler kvinnor.

  • Publicerad 05:30, 21 feb 2019

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Andelen kvinnor i teknikbranschen ligger i dag på 29 % enligt den senaste undersökningen från IT & Telekomföretagen. Nu startar företaget Sigman Technology plattformen Female Network Forum i Göteborg för att föra samman olika initiativ som jobbar för att locka tjejer och kvinnor till teknikbranschen.

– Idén bakom eventet är att skapa en plattform för inspiration och kunskapsdelning och att lyfta fram kvinnliga IT- och tekniknätverk, säger Nataly Duyko som är medarrangör av Female Network Forum och PR-ansvarig på Sigma Technology.

De fick kvinnorna att välja IT-jobbet

Det här blir den första upplagan av Female Network Forum och hittills har fyra kvinnliga IT-nätverk redan meddelat att de kommer att delta. Det är Women in IT, WiTech, Sigma Smart Women Society och Pink Programming.

På plats som kvällens inspiratör finns bioinformatikföretaget 1928 Diagnostics.

– För att lyckas krävs det samarbete, stöd och inspiration från andra medmänniskor, aktörer och organisationer. Därför tycker vi att initiativ som Female Network Forum är mycket viktiga och relevanta, säger Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt, grundare av företaget.

För att kunna lösa kompetensbristen och presentera både kvinnligt och manligt perspektiv i branschen har flera bolag och föreningar satsat på att göra IT till en mer attraktiv bransch för kvinnor. Och nu hoppas man på att det nya forumet ska hjälpa kvinnor inom branschen att knyta nya kontakter.

Få koll på barnens digitala kostcirkel

– Vi ser en stor potential och styrka i att skapa en plattform för kvinnliga nätverk i Göteborgsregionen. Det kommer att ge kvinnor en större möjlighet att hålla sig informerade om vad som händer i branschen, vilka initiativ som finns samt inspireras och skapa nya kontakter. Vi har fått ett enormt intresse för detta event som tyder på att behovet finns. Redan idag har vi fått över 200 anmälningar, säger Nataly Duyko.

Vi ser en stor potential och styrka i att skapa en plattform för kvinnliga nätverk i Göteborgsregionen.

Om inspiratören

1928 Diagnostics startades av Susanne Staaf och Kristina Lagerstedt som hade en vision om att lösa problemet med antibiotikaresistens. De är med på Ny Tekniks 33-lista för andra året i rad och är utnämnt till en av världens ledande teknikinnovatörer av World Economic Forum.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11