Brunnsparken. Park- och naturförvaltningen har förberett för någon typ av kaféverksamhet. Men konceptet är än så länge oklart. Foto: Byrd/ Dino Soldin

Nytt kafé ska skapa trygghet i Brunnsparken

Brunnsparken ska få en ny kafébyggnad som ska hyras ut till en verksamhet som ännu inte är bestämd. Det beslutade politikerna i fastighetsnämnden i veckan.

  • Publicerad 17:13, 17 nov 2020

Om Jafaris Donuts kommer tillbaka eller inte återstår att se. Foto: Privat

Fastighetskontoret har fått uppdraget att uppföra den nya byggnaden som får kosta upp emot fem miljoner, det beslutade fastighetsnämnden i veckan.

Jafaris Donuts, som tidigare bedrev verksamhet på platsen, fick stänga förra sommaren när Brunnsparken skulle rustas upp. Nu har ett tio-tal aktörer visat intresse för att bedriva kaféverksamhet i fastigheten som nu ska byggas.

Bland intressenterna finns Jafaris ägare Peter Aljafari. Han har tidigare berättat för GöteborgDirekt att han inte kan förstå att kommunen kan säga upp deras verksamhet för att bygga om och sedan kanske välja en annan aktör när upprustningen är färdig. Han sa också att de varit beredda att anpassa verksamheten efter kommunens önskemål.

Jafaris kamp: Vill tillbaka till Brunnsparken

Om det blir Jafaris Donuts eller någon annan verksamhet som får hyra fastigheten återstår att se. Park- och naturförvaltningen skriver att processen ska vara ”transparent och öppen”. Fokus ligger på att välja en aktör som kan bidra till tryggheten.

– Det är ju vad hela omgörningen av Brunnsparken handlar om. I det här fallet att få in en verksamhet som ökar flödet av människor och bidrar till tryggheten. Det handlar inte om att tillgodose lokaler till en viss verksamhet, säger Olle Björquist, på fastighetskontoret.  

Förhoppningen är att den nya byggnaden med ny verksamhet ska kunna öppna under nästa år.

– Sedan är vi ju i en lite speciell situation just nu där människor inte ska röra sig ute så mycket. Så det är kanske inte superbråttom, vilket i och för sig ger oss chansen att tänka till ordentligt och göra något riktigt bra, säger Olle Björquist.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Synade min optiker – kan jag ångra mitt köp?

Konsument Konsument Får jag ångra mitt köp efter att jag synat min optiker? Vad gäller om jag köpt en vara över Facebook? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 22/11 11:51

Debatt

"Vi måste hitta sätt att binda ihop staden"

Debatt Debatt: Västsvenska Handelskammaren Med Älvstadens utbyggnad har en förflyttning av Göteborgs centrum börjat, här pekas Frihamnen ut som en ny mitt. Nu måste vi ta tag i frågan om hur vi binder ihop staden över vattnet och på Hisingen. lördag 28/11 11:40