Coronakrisen har gjort att social isolering och ensamhet hos äldre ökat, något som initiativet "Ringvänner" hoppas på att kunna motverka. Foto: Foto: Istock

Nytt projekt ska motverka ensamhet bland äldre

Ett nytt samarbete mellan Räddningsmissionen och Bräcke diakoni ska motverka den ensamhet som många äldre känner under coronakrisen.

  • Publicerad 16:03, 6 jun 2020

Vi hoppas på att detta kan bygga livslånga relationer

Social distansering är speciellt viktigt för personer över 70 år, men som följd ökar även den sociala isoleringen och ensamheten hos de äldre.

– När coronaviruset drog igång så kände jag: ”Vad kan jag göra i den här situationen?”, säger Cia Hesselgren, volontäransvarig på Räddningsmissionen och initiativtagare till ”Ringvänner”.

”Ringvänner” är en utökning av ett projekt som tidigare bedrivits mellan Räddningsmissionen och Bräcke diakoni. Projektet finansieras av Radiohjälpen. Projektet går ut på att Räddningsmissionen utbildar volontärer för att sedan matcha ihop dem med de hemtjänstkunder hos Bräcke diakoni som uttryckt intresse. Initiativet fick genast gehör hos de äldre.

– Bara på en vecka fick vi in tio stycken av våra kunder som ville vara med, säger Elinore Lissledal, driftsområdeschef, Äldreomsorg & Hospice Götaland.

Önskan om livslånga relationer

Cia Hesselgren vill även poängtera att det inte bara är nu i coronakrisen som behovet av den här typen av kontakt finns. Hon får medhåll av Elinore Lissledal:

– Det fanns ett behov för detta tidigare också, men framförallt är detta viktigt nu, säger Elinore Lissledal och syftar på den sociala isolering som främst de äldre befinner sig i nu till följd av coronaviruset.

Det finns stora förhoppningar om att de relationer som skapas nu kommer hålla länge, även när själva projektet inte längre är aktivt.

– Det vi hoppas på är att kunna hjälpa till att bygga livslånga relationer mellan människor. Det är inte lätt att få nya vänner när man är i 80-årsåldern. Det finns även många som saknar äldre personer i sina liv, som kanske inte har mor- eller farföräldrar, säger Cia Hesselgren.

Vem som helst kan bli volontär för projektet, förutsatt att man är över 18 år samt har ett rent belastningsregister. Samtliga volontärer får genomgå en digital utbildning där de utbildas i vad för typ av samtal som kan tänkas komma och hur man finner gemensamma ämnen att prata om.

Om räddningsmissionen

Räddningsmissionen är en ideell förening som bedriver socialt arbete på kristen grund. De arbetar med både akuta och förebyggande insatser.  

Källa: Räddningsmissionen

Om Bräcke Diakoni

Bräcke Diakoni är en stiftelse som har funnits sedan år 1923. Deras verksamheter erbjuder vård och omsorg utan vinstsyfte. Idag bedrivs ett femtiotal verksamheter inom hälsovård, funktionshinder och äldreomsorg.

Källa: Bräcke Diakoni

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39