SOM EN ÄDELSTEN. Angereds resecentrum är nominerad till Trafikverkets arkitektpris. Foto: Eddie Lothman

Nytt resecentrum kan vinna arkitektpris

Som en glänsande femsidig ädelsten. Så beskrivs Angereds resecentrum som är nominerad till Trafikverkets arkitektpris.

  • Publicerad 16:32, 17 feb 2020

Angered resecentrum är som enda byggnad i Göteborg nominerad till Trafikverkets arkitektpris om delas ut i samarbete med Sveriges Arkitekter.

– Juryn har fått bedöma projekt som visar vilken central roll infrastruktur har i människans vardagsliv, säger Johan Folkesson, chefsarkitekt på Trafikverket och ordförande i juryn för Trafikverkets arkitekturpris i ett uttalande.

Nu invigs nytt resecentrum i Angered

Resecentrumet invigdes 25 maj i fjol och delaktiga i utformningen var bland annat unga stadsutvecklare i Angered.

Bidra till välbefinnande

Enligt Trafikverket handlar det om att infrastrukturanläggningar ska främja samhället genom att bidra till människors välbefinnande och genom sin utformning stödja goda och säkra beteenden i trafikmiljöer.

För Trafikverkets roll som samhällsutvecklare handlar inte bara om att bygga vägar utan i uppdraget ingår även att inspirera till och sträva efter att bygga anläggningar som är välfungerande, hållbara och sköna för ögat.

– Vackra miljöer borde vara den enklaste åtgärden när vi talar om att skapa mer kostnadseffektiv infrastruktur, där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt, säger Johan Folkesson.

Den 10 mars utses vinnaren av arkitekturpriset, på Arkitekturgalan i Stockholm.

Kasper Kalkon: Rösta fram stans fulaste nybygge

Juryns motivering lyder:

"Som en glänsande femsidig ädelsten är Angereds resecentrum en visuell knutpunkt och ett nav för stadsdelen och dess resande.

Huset balanserar mellan att vara en isolerad artefakt och tydligt formad efter sin omgivning. Knutpunkten har fått en stärkt identitet, sprungen ur en medborgardialog som blir viktig på riktigt. Arkitekten, stadsdelsförvaltningen och gruppen Unga Stadsutvecklare – som vet hur platsen används – har i engagerad samverkan mejslat fram byggnaden och dess placering. Resultatet är en liten, välanvänd byggnad med intrikat form, som skapar spännande oväntade rum, och tar väl tillvara det omgivande torgets betydelse som mötesplats.


Entréplanet saknar baksidor och skarpa hörn vilket ger överblick och trygghet.

Mångsidigheten speglas i utformningen; spänning uppstår mellan den varma känslan i träkonstruktionen och de utvändiga mässingkassetterna. Det öppna entréplanet kontrasterar mot de omslutna personalrummen en trappa upp, där fordonsförarnas behov av en stunds vila, studier eller bön omsorgsfullt har tagits om hand. Konsten är integrerad i byggnadens material och funktioner; ömsom diskret som i terrazzogolvens subtila dansslingor, ömsom framträdande som i entrédörrarnas mässingshandtag vilka signalerar något unikt."

Visa merVisa mindre

De nominerade är...

Angered resecentrum, Göteborg (Byggherre: Västfastigheter arkitekt Wingårdh arkitektkontor)

AGA-depån, Lidingö (Byggherre: Trafikförvaltningen Region Stockholm, arkitekt &Rundquist samt BBH Arkitektur&Teknik)

Klarabergsgatan och anslutande gator, Stockholm (Byggherre: Trafikkontoret Stockholm, arkitekt WSP, DinellJohansson, Treeline consulting och Liljewall arkitekter)

Spillepengens trafikplats, Malmö (Byggherre: Malmö stad, arkitekt Ramböll och Malmö stad)

Källa: Trafikverket

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"För oss är det tydligt – välfärden måste sättas först"

Debatt Socialdemokraterna Välfärdsarbetarna utför några av de allra viktigaste arbetsuppgifterna vi har i samhället. De tar hand om våra barn och äldre, vårdar de sjuka och utbildar de unga. torsdag 2/7 10:21

KRÖNIKOR

Fransson: "En historisk höst väntar din lokaltidning"

Krönika Göteborg Direkts chefredaktör Joakim Fransson ser tillbaka på en tuff vår, men blickar samtidigt framåt mot en historisk höst.fredag 3/7 13:10

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11