NÄST STÖRST. Det nya blocket bestående av V, MP och Fi blir tillsammans större än S, men mindre än Alliansen.

Nytt rödgrönrosa block – fimpar S

Göteborgspolitikern får ett nytt politiskt block. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ går samman – utan Socialdemokraterna.

  • Publicerad 11:50, 6 nov 2018

Det nya blocket får 19 mandat mot Socialdemokraternas 17. Nu uppmanar de Socialdemokraterna, och andra partier, att rösta på den budget de kommer att lägga fram.

– Vi har valt att lägga fram en gemensam budget för att säkra välfärden. Vår förhoppning är att S och andra partier hellre ska rösta på vår budget än Alliansen budget som skulle riskera utförsäljningar, privatiseringar och rasera ett jämlikt Göteborg, säger Daniel Bernmar (V) i ett pressmeddelande.

Läs också: ”Soffan”: Jag har alltid sagt att rödgrönrosa inte räcker

Om Socialdemokraternas budget faller i slutomröstningen blir det i stället deras budget som ställs mot Alliansens.

Sedan valet har de rödgrönrosa aktivt arbetat för ett samarbete med Socialdemokraterna. Men diskussionerna har strandat.

– Det är svårt att förstå Socialdemokraternas passivitet. Vad vi sett har S inte tagit initiativ till samtal och visat ett ledarskap som kan leda till samarbete, varken med oss eller något annat parti. Men nu vill vi ta ansvar för Göteborg, en grön omställning är mer angelägen än någonsin, säger Karin Pleijel (MP). 

Stina Svensson (Fi) är också förvånad över att Socialdemokraterna inte varit intresserade av att bilda ett block som hade blivit det största.

– Socialdemokraternas agerande riskerar istället att leda till att Alliansen blir största block. Men S har fortfarande möjlighet rösta på vår budget för att säkra feministiska och antirasistiska satsningar, säger Stina Svensson (Fi).

Mandatfördelning

Alliansen: 24 mandat

De rödgrönrosa: 19 mandat

Socialdemokraterna: 17 mandat

Demokraterna: 14 mandat

Sverigedemokraterna: 7 mandat

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Bandet som kommit ut på andra sidan med nytt album

Nyheter Aguson & Stormen har lyckats göra ny musik tack vare Google Manager Med bo- och jobbpålarna nedslagna på olika platser i Sverige har Aguson & Stormen svårt att få verksamheten att gå ihop. Men de fyra killarna lyckas och är aktuella med nya albumet "Ut på andra...måndag 19/11 13:19

Göteborgarnas fulspolningar: ”Ser ungefär ut som en kebabrulle”

Nyheter ”Toaletten är ingen papperskorg” Varje dag spolas över 2200 kilo skräp ner i toaletterna i Göteborgsregionen. En av de största bovarna är våtservetter.måndag 19/11 11:18

Dagens namn – 19 november

Nyheter FILM Det tidigaste belägget för ett av dagens namn i Sverige är från 1200-talet.måndag 19/11 10:30

Kullavikselever knep segrar i internationell robottävling

Nyheter Årskurs åtta från Kullaviks montessoriskola tog hem tre deltävlingar i First Lego League på Chalmers. "Det var både nervöst, roligt och spännande att följa eleverna", säger läraren Cecilia Sjölin.lördag 17/11 12:00

Seriestöld på Frölunda Torg – sex butiker utsatta

Nyheter Hade preparerade väskor I veckan genomfördes en kupp mot flera butiker inne på Frölunda torg. Tjuvarna hann stjäla varor för 4 000 kronor innan de kunde stoppas av väktare.fredag 16/11 15:17

Vi är GBG

    Vi är GBG