Ann-Sofie Hermansson (S), Kommunstyrelsens ordförande. Foto: Edvin Bergström

Nytt S-löfte: 60 miljoner kronor till fritids

Sossarna i Göteborg fortsätter att lova bort miljoner. Partiets andra vallöfte innebär en satsning på 60 miljoner kronor på fritids åt alla barn. "Vi försöker hitta förebyggande insatser och då är fritids ett viktigt verktyg", säger Ann-Sofie Hermansson (S).

  • Publicerad 15:15, 3 maj 2018

Socialdemokraterna i Göteborg presenterar på torsdagen sitt andra vallöfte: Alla barn ska kunna gå på fritids även barn till arbetslösa och föräldralediga. Barn till nyanlända ska ha rätt att gå i fritids utan avgift. Det innebär att partiet vill satsa 60 miljoner kronor på fritidsverksamheten i Göteborg.

– Det här är klassisk socialdemokratisk reformpolitik. Vi försöker hitta de träffsäkra och förebyggande insatserna och då tror jag att fritids, inte är det enda verktyget, men ett viktigt, säger Ann-Sofie Hermansson (S), Kommunstyrelsens ordförande.

Partiet pekar på att fritids styrs av en läroplan och ska vara ett komplement till skolan och förskoleklassen. I dag har barn till arbetslösa och föräldralediga inte rätt att gå i fritids och andelen barn som deltar i fritidsverksamheten skiljer sig stort mellan resursstarka och svagare områden i Göteborg.

– I Näset och Örgryte går nästan alla barn i fritids medan bara hälften av barnen i Hammarkullen och Bergsjön deltar. Det är inte barnpassning. Utan fritids ger förutsättningar för språkutvecklingen och skolarbetet. Då är det uppenbart att många som inte går på fritids får det svårare att hänga med, säger Ann-Sofie Hermansson.

Vad har ni gjort för fritidsverksamheten hittills?

– Jag vill inte säga att den är eftersatt för det tycker jag inte. Men det är uppenbart när det är en så stor skillnad över staden, en del ungar går och andra inte, att det behövs rättas till.

Vill anställa fler

Satsningen innebär bland annat att Socialdemokraterna vill arbeta för att fler vuxna anställs i fritids och att fler personal har rätt utbildning. Partiet hoppas att satsning ska lyfta fritidsverksamheten och göra det till en attraktiv arbetsplats.

60 miljoner kronor motsvarar ungefär 100 tjänster.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

Trafiken – minut för minut

Vi är GBG