Huset började byggas 2013 och kallas Glasiären. Foto: Markus Andersson

Nytt socialkontor måste byggas om

Socialkontoret i Lundbys två år gamla "glasiär" måste byggas om. Det står klart efter ett besök från Arbetsmiljöverket.

  • Publicerad 06:00, 26 apr 2017

Socialkontoret i Lundby är idag inte tillräckligt säkert utformat för de som arbetar där. Det konstaterade Arbetsmiljöverket efter ett besök tidigare i år. Bland annat finns besöksrum som är så små att socialsekreteraren vid en hotfull situation riskerar att stängas in.

– Besökaren skulle i princip kunna använda bordet för att tränga in dig i ett hörn. Vad jag förstår har man också undvikit att använda de rummen, säger Eva Aronsson på Arbetsmiljöverket.

Hon vill också se en barriär mellan receptionen och området med besöksrum.

– Det handlar om risken för hot och våld, säger Eva Aronsson.

Glasiären byggdes av AF Fastigheter, som sen sålde vidare byggnaden för en halv miljard. De nya ägarna ska nu förhandla med kommunen om ombyggnationen. Kostnaden står kommunen för, men ännu finns ingen prislapp.

– Det är för tidig att säga något om. Det är betydelsefullt ur Arbetsmijöverkets perspektiv men rent fysiskt en mindre ombyggnad, säger Johan Nyström på lokalsekretariatet.

Arbetsmiljöverkets besök i Lundby är en del av deras nationella översyn av socialsekreterarnas arbetsmiljö. Att en stor del kommit att handla om den fysiska utformningen förvånade Eva Aronsson.

– Det var inte vår tanke när vi började. Våra frågor handlade mer om det organisatoriska och sociala, säger hon.

Socialsekreterare är idag en av landets mest utsatta yrkesgrupper enligt Arbetsmiljöverket. Kombinationen av stort personligt engagemang och hög arbetsbelastning har gjort skadlig stress till ett vanligt problem.

– Socialsekreterare är ofta oerhört lokala mot sina klienter och slår knut på sig själva för att hjälpa dem. Men utan rätt förutsättningar är det på bekostnad av sin egen hälsa, säger Eva Aronsson.

Artikeln är uppdaterad. I en tidigare version fick Johan Nyström fel efternamn. Vi beklagar!

Socialsekreterares arbetsmiljö

Enligt en ny rapport från Arbetsmiljöverket lider en av fyra socialsekreterare av psykiska påfrestningar, som sömnbesvär (18 procent) samt oro och ångest (14 procent).

Parallellt har antalet anmälningar om arbetssjukdomar inom yrket ökat med 123 procent mellan 2014–2015.

– Den obalans vi ser mellan krav och resurser för yrkeskåren är allvarlig. Det krävs mer stöd för att kompensera för den tunga psykiska belastning det innebär att hjälpa de mest utsatta i samhället. Obalansen förklarar antalet sjukskrivna och att så många går till andra arbetsplatser, säger Eva Karsten, projektledare för inspektionen.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Betala bättre när semestern blir sen"

Debatt. Vänsterpartiet Vänsterpartiet i Västra Götaland är oroliga för vårdpersonalens hälsa och hoppas att de kan få sin semester i sommar... söndag 31/5 13:00

KRÖNIKOR

Underskatta inte en fin tradition

Tradition. Man ska inte underskatt traditioners betydelse. Att ”ta studenten” och att fira detta med sina kamrater är en viktig sekulär ritual – en övergångsrit från ungdomsliv till vuxenliv. lördag 30/5 16:27

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57