Missnöjda. Trafikkontoret har beslutat att städa vissa gator i Änggården året runt istället för några veckor per år vilket retar boende som brukar parkera sina bilar i område. Foto: Privat

Nytt städschema upprör i Änggården

Numera städas gatorna i Änggården året runt. Det har skapat parkeringsproblem för flera boende, som har uttryckt sitt missnöje till såväl trafikkontoret som på sociala medier.

  • Publicerad 14:31, 7 jun 2021

Emot. Många är emot förändringen. Foto: Privat

Bakgrunden är att några boende i Änggården har önskat ökad städning på vissa gator, från tidigare några gånger om året till numera varannan vecka året runt.

Men förändringen gläder inte alla i området.

– Att trafikkontoret har beslutat om att Änggården ska städas även på sommarhalvåret är inte bara huvudlöst utan också helt onödigt samt resurskrävande. Rent trams, om man frågar mig, säger en boende i området.

En omröstning bland de boende i sociala medier visar också att en stor majoritet är emot extra gatustädning eftersom det innebär parkeringsförbud och många behöver flytta på sin bil i några timmar för att inte riskera böter. Missnöjet har även nått trafikkontoret.

– Varje gång vi ändrar så blir vissa glada och andra ledsna. Jag vet att det blir ramaskri varje gång, därför var vi ute tre gånger förra året för att undersöka platsen och bedömde därefter att det behövdes städas, säger Stefan Risedal, planeringsledare gaturenhållning, trafikkontoret.

Löv täcker brunnar

Den extra städningen handlade bland annat om problem med löv som täpper igen brunnar vilket kan orsaka översvämning.

Men alla håller inte med.

– Under sommarhalvåret finns det inga besvärande löv som täpper till brunnar i området. Det är på hösten som träden fäller löven. Inte nu i grönskans tid. Möjligen finns problemet med brunnar som täpps till vid någon del av någon enstaka gata. Men att hela området för den sakens skull behöver städas är ju helt obegripligt, säger den boende.

Sefan Risedal kan förstå kritiken.

– Vi kan förstå att det nu på sommaren kan upplevas som onödigt men vi behöver ha en struktur, både p-bolaget och Renova är inblandade i processen och tillägger:

– Jag kommer att besöka området flera gånger och göra en utvärdering efter ett år. Om vi då tycker att det är galet så är vi inte sämre än att vi kan ändra tillbaka.

De boende är även missnöjda med att de inte fått information om ändringen.

– Tidigare har trafikkontoret gått ut med information inför städdagarna mellan oktober och maj. Men när man nu har valt att sträcka ut städningen över hela året kom ingen information alls. Riktigt dåligt. Det var plötsligt upp till änggårdsborna själva att ha koll på en ny trafikskylt vid infarten. Tack vare uppmärksamma grannar fick jag reda på det.

Inte ett löv i sikte. Bilden är tagen på morgonen innan städning. Foto: Privat

Här är gäller förändringen:

Den nordligaste, mindre delen av Änggården som är gatorna mellan Annedalsmotet (i norr) och Botaniska (i söder) ingår inte i det område som numera fått gatustädning varannan vecka.

Det området omfattar hela övriga Änggården från Botaniska (i norr) till Änggårdsbergen (i söder).

När det är städning där de tre timmarna varannan vecka går det då att flytta bilen till exempel norra Änggården eller parkeringarna i Slottsskogen på andra sidan Dag Hammarsköldsleden.

Källa: Trafikkontoret

Visa merVisa mindre