Ö-festen – succé trots långa matköer

Det finns bara ett ord som beskriver årets upplaga av Ö-festen. Succé. Det säger Johan "Red Top" Larsson. Samtidigt hoppas han att besökarna ska slippa köa så länge för mat nästa gång.

  • Publicerad 20:08, 5 sep 2022

Det bokstavligt talat strålade om, det annars något väderbitna industriområdet, Ringön, när tredje upplagan av Ö-festen pågick under Kulturkalaset. Solen sken över arrangörer, artister och omkring 12 000 besökare.

– Om jag ska använda det ord som alla använde när jag gick runt och pratade så var det – succé. Det var helt enastående och jag är inte den som tar i – i onödan, säger Johan "Red Top" Larsson, från Ringöns nätverk.

Festen bjöd på allt från musik, konst, loppis och skylift till öppet hus hos ölbryggerier, kläd- och båtverksamheter.

– Alla som arrangerade hade verkligen ansträngt sig för att öppna upp och bjuda in.

Långa matköer

Men mitt i glädjeyran ser Johan "Red Top" Larsson förbättringspotential. Matställena räckte inte riktigt till. Många besökare fick köa i över en timme för en bit mat. 

– Den enkla förklaringen är att ingen visste hur mycket folk som skulle komma. Vi hade lika många matställen som förra gången och då hade vi nästan 20 000 besökare. Det är klart att man inte vill att folk ska kö i upp till en timme. Å andra sidan tror jag att folk tog det hyfsat bra ändå.

Han nämner också att under de två dagarna rapporterades inte en enda incident.

– Folk var kärleksfulla och lugna. Det är något oerhört vackert i det. 

Det var första gången som ni var del av Kulturkalaset, kommer det att förbli så?

– Göteborg & Co vill gärna att vi är med 2023 när staden firar jubileum. Vi är väldigt nöjda med samarbetet i år, även om vi tror att Ringön och Ö-festen kan stå på egna ben.

Upp i det blå. På Ö-festen kunde besökarna testa att åka upp i en skylift. Foto: Lovisa Hansson

Långa köer. Besökarna fick vänta länge på läckerheterna på Ringöns olika matställen. Foto: Lovisa Hansson

Red top. Foto: Kai Martin

Krönikor

Axelsson: Så blev nationaldagen röd

Krönika Tradition. Sparkade ut annandag pingst Början på året, vår och vinter, kryllar det av röda dagar i almanackan. Men så har det inte alltid varit. Helgdagar ha tillkommit och tagit bort under åren. Vårt senaste tillskott är nationaldagen.måndag 6/6 11:10

Konsumentfrågan

Så gör du om ditt bagage skadas på flyget

Konsument Konsumentfrågan: Flyg, telefonförsäljare, husdjur Vad gör man bagaget från flyget är skadat, måste man verkligen prata med telefonförsäljare och vad gäller vid köp av husdjur från uppfödare nu när nya konsumentköplagen trätt i kraft?...onsdag 22/6 15:04

Debatt

Västra Götalands arbetsgivare borde skryta om tjänstepensionen

Debatt 27 september - Tjänstepensionens dag Nio av tio tycker att det är viktigt att arbetsgivaren erbjuder tjänstepension när de byter jobb – ändå nämner få arbetsgivare det i sina anställningsintervjuer. De arbetsgivare i Västra Götaland som...tisdag 27/9 13:00