Fest. Förra året skulle Ö-Festen ha varit en del av Göteborgs 400-årsjubileum. En ambition som fortfarande finns kvar, enligt Johan "Red Top" Larsson, när nu det storslagna firandet har flyttats till 2023. Foto: Marie Ullnert/Göteborg & Co

Ö-Festen tillbaka på Ringön

Efter tre års pandemipaus är Ö-Festen på Ringön tillbaka. I år blir det öppet hus i områdets verksamheter, tre scener med musik samt mat och dryck. "Folk får komma hit och gå på upptäcktsfärd", säger Johan "Red Top" Larsson från Ringöns nätverk.

  • Publicerad 14:01, 1 sep 2022

Johan ”Red Top” Larsson. Foto: Kai Martin (arkiv)

När Ö-Festen nu är tillbaka på Ringön blir det lite annorlunda jämfört med sist det begav sig, 2019.

– Då koncentrerade vi oss på att fylla Järnmalmsgatan med öns verksamheter, restaurangtält och aktiviteter. Den här gången kommer verksamheterna som deltar att ha öppet hus och hitta på roliga saker hos sig. Folk får helt enkelt komma ut till Ringön och gå på upptäcktsfärd, säger Johan "Red top" Larsson.

Då organisationen Saltet på Ringön har avvecklats är det numera föreningen Ringöns nätverk som står bakom Ö-Festen. I år i ett samarbete med det kommunala bolaget Göteborg & Co.

Ö-Festen marknadsförs nämligen i år – tillsammans med Gamlestadsgalej och Tellusfestivalen i Bergsjön – som en del av Kulturkalaset.

– Jag tycker att det är helt rätt, för Kulturkalaset blir mer intressant när det spretar åt olika platser i stan. Det har gjort att vi har fått lite medel att kunna programsätta och boka band till Ö-Festens scener.

Dag- och kvällsaktiviteter

Nytt för i år är även att festen ska delas upp i dag- och kvällsaktiviteter. På dagen kan besökarna gå en loppisrunda, testa att åka skylift, äta på någon av Ringöns restauranger och mycket mer.

– Dagtid blir det mer familjetillvänt. Sen på kvällen koncentreras festen till tre olika scener, med gratis inträde. Ö-torget utanför Stigbergets bryggeri, Vega Bryggeri samt Ivans pilsnerbar, säger Johan "Red top" Larsson.

Ö-Festen äger rum lördag, 3 september, klockan 11-17 samt 18-01.

Ö-Festens Line-up:

På Vega spelar:
Kaelan Mikla
Torch
KÅRP

På Bryggeritorget spelar:
Rome is not a town
Divers
Makthaverskan
Ett band tillkommer.

Ivans Pilsnerbar spelar olika DJ's.

Vi är GBG