Öbor får nytt cykelgarage på Saltholmen

Den gamla vagnhallen vid Saltholmen har förvandlats till cykel- och mc-parkering. Mest poppis har parkeringen för motorcyklar varit. De 28 mc-platserna bokades upp direkt.

  • Publicerad 06:30, 18 apr 2021

Många som reser med skärgårdsbåtarna stör sig på alla cyklar som är med ombord

Kön för en plats i det nya cykelgaraget öppnades i januari och ganska direkt fick parkeringsbolaget planera om utrymmet. Trycket från mc-ägarna visade sig nämligen vara större än förväntat.

– Vi fick tänka om och vända på layouten. Därmed skapade vi fler mc-platser än vad som var tänkt från början, säger Anna Forsberg, affärsområdeschef på Göteborgs Stads parkeringsbolag.

I den gamla vagnhallen vid spårvagnens ändhållplats på Saltholmen fanns tidigare nio parkeringsplatser för boende i södra skärgården. Nu har bilisterna fått flytta ut för att ge plats åt cykelpendlarna från öarna.

Färre cyklar på båtarna

Förhoppningen med att bygga ett låst, övervakat cykelgarage är att fler öbor ska lämna cykeln på fastlandet när de reser hem.

– Vi genomförde en stor kundundersökning innan vi påbörjade arbetet. Många som reser med skärgårdsbåtarna stör sig på alla cyklar som är med ombord och var positiva till ett cykelgarage på Saltholmen, säger Anna Forsberg.

Den första april invigdes den nya cykelparkeringen vid vändplatsen och dörrarna öppnades för kunderna. Garaget rymmer ett hundratal platser, varav 80 är reserverade för vanliga cyklar.

Cyklisternas intresse har däremot – hittills – inte varit lika hett som motorcyklisternas.

– Just nu har vi 56 kunder, varav 29 är motorcyklar och mopeder. Åtta mc-ägare står dessutom i kö till en plats, berättar Anna Forsberg.

Bara för ö-bor

Cykel- och mc-platserna är reserverade för de boende i södra skärgården.

Garaget har kameraövervakning, passersystem och ett reparationsställ med pump för cyklarna.

Kostnaden för cykelplats i Vagnhallen är 70 kronor i månaden

För en plats med tillgång till en låsbar box för elladdning är priset 110 kronor i månaden

För mc- och mopedparkering är kostnaden 140 kronor i månaden  

Visa merVisa mindre

Vi är GBG