DO fann i en granskning brister i Öckerös rutiner mot trakasserier och repressalier. Foto: Most Photos

Öckerö bryter mot diskrimineringslagen

DO slår ned på Öckerö kommun efter att ha hittat flera tydliga brister i kommunens rutiner gällande trakasserier och repressalier. Nu kräver DO att kommunen vidtar åtgärder.

  • Publicerad 10:17, 28 okt 2019

Diskrimineringsombudsmannen (DO) genomförde år 2017/ 2018 en granskning av Öckerö kommuns riktlinjer. Syftet var att kontrollera att kommunen hade tydliga rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier. 

DO fann i sin granskning att Öckerö kommun inte följde diskrimineringslagen.

Innefattade inte repressalier

Bland annat framgick det inte i kommunens riktlinjer att repressalier inte accepteras på kommunens arbetsplatser. Något som uttryckligen måste finnas beskrivet i riktlinjerna. Detta kan, enligt DO, leda till att en arbetstagare som blir utsatt för repressalier inte vet vem hen ska vända sig till för att få hjälp. 

Saknade ansvarig

Vidare har DO även anmärkt på att det inte har angivits vem som har ansvaret att utreda ifall trakasserier, sexuella trakasserier eller repressalier sker på arbetsplatsen. Kommunen har inte ens visat att de har en skyldighet att utreda om detta pågår. 

DO har i sin granskning kommit fram till att dessa brister kan leda till att kommunen ger en felaktig bild av arbetsgivarens skyldigheter mot arbetstagarna. 

Detta brast hos Öckerö kommuns riktlinjer:

1. Saknade ställningstagande mot repressalier.

2. Framgick inte vem som hade ansvar för att trakasserier utreds.

3. Framgick inte att arbetsgivaren har skyldighet att utreda och åtgärda trakasserier.

Visa merVisa mindre

Dessa brister hos Öckerö kommun fastslår DO bryter mot diskrimineringslagen. Maria Höglund Niklasson, HR-chef på Öckerö kommun är medveten om DOs bakläxa.

– Det är självklart att det ska finnas med och det ska inte nonchaleras. Som tu är hade vi redan en omfattande rutin, det är allvarligare om vi helt och hållet saknat en, säger Maria Höglund Niklasson.

Hon berättar att kommunen är i princip klar med DOs läxa och en ny rutin för att hantera trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier förväntas bli klar i november.

– Det passade bra att DO bad oss att uppdatera våra riktlinjer. Vi fick ett par proffsiga ögon som kunde se till att uppdateringen blev riktig efter lagstiftningen, säger hon.

Vilken lag bryter Öckerö mot?

Öckerö kommun bryter mot de krav på riktlinjer och rutiner som avses i 3 kap 8 § diskrimineringslagen (2008:567), DL.

Vad är repressalier?

Repressalier innebär att en arbetsgivare, eller annan person som har en ledande ställning, utgör bestraffningar eller hämndaktioner mot arbetstagare. 

Repressalier kan ta sig många uttryck. Exempelvis kan det vara orimlig arbetsbelastning, att bli fråntagen arbetsuppgifter eller att man behandlas hotfullt eller kränkande. 

Källa: Diskrimineringsombudsmannen.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39