Odelberg gör film för naturen – och Norden

"Nordic, a fragile hope" blir – när den har premiär – 2021 spektakulär. Naturfilmer som projiceras i hela Konserthuset till nyskriven musik spelad av symfonikerna. Bakom idén Joakim Odelberg.

  • Publicerad 14:30, 11 sep 2019

Späckhuggare kommer simma i taket.

Han är filmaren och programledaren som jobbar över hela världen. Joakim Odelberg, 49, värnar om miljön och försöker med sina filmer, bilder, reportage och föreläsningar upplysa människor om hur skör naturen är.

Nu jobbar han med nästa projekt, som kommer bli något väldigt speciellt.

Premiär hösten 2021

Med premiär hösten 2021 kom filmen "Nordic, a fragile hope" visas i Konserthuset – till nyskriven musik som ska spelas av Sveriges nationalorkester, Göteborgssymfonikerna.

– Det är en dröm som jag har haft, att förena Norden från sandstränder i Danmark till polarområden. Vi kommer göra ett statement och inte flyga en meter. Ja, det kommer bli knepigt logistiskt. Men det går, säger han.

– Men vi kommer dyka med späckhuggare i Tromsö. Ta tåget till Bergen och därifrån segla upp längs den norska kusten i oktober.

Arbetet igång

Jo, arbetet är redan igång. Först den omfattande planeringen som omfattar samtliga nordiska länder, ständer, skogar, berg, hav, sjöar, djur på land och i vattnet. En lång resa som också kommer omfatta Island och vilda islandshästar samt en tur till Svalbard.

Med i teamet kommer forskare och filmare vara med.

– Vi vill visa på det vackra och på den hotbild som finns, säger Joakim Odelberg som lyckades landa sin idé hos Konserthuset och Göteborgssymfonikerna.

– Passande nog visade det sig att Symfonikerna börjat jobba med hållbarhet.

Ny musik

Till filmen ska ny musik skrivas av kompositörer från de fem nordiska länderna.

– Ja, ett från var och ett av länderna, säger Joakim Odelberg.

– Det kommer bli en odyssé, en installation, med Göteborg som slutstation. Hela salen kommer användas för projicering. Späckhuggare kommer simma i taket. På väggarna kommer norrsken att synas – och glaciärer.

Till föreställningen kommer även en dokumentär att göras om varför "Nordic, a fragile hope" görs.

– Klimatforskare kommer komma till tals samtidigt som man får följa hur musiken växer fram, säger Joakim Odelberg.

– Jo, jag är nervös. Men det kommer bli bra. Att få jobba med Sveriges nationalorkester och för klimatet är både häftigt och viktigt. Här kan vi med en konstform nå en publik som har möjlighet att trycka på.

Han är dedikerad sitt uppdrag för miljön, naturen och framtiden.

– Ja, jag känner att det är min skyldighet att jobba med det här. Det vill jag göra till jag är en gammal skrutt, då jag hoppas att jag blir uppäten av en vithaj. The cirkel of life, säger Joakim Odelberg med ett leende.

Joakim Odelberg

Är: 49 år, filmare, fotograf, programledare, föreläsare och fellow i internationella, ansedda the Explorers Club samt bland annat ambassadör för Baltic Sea 2020 . Bor i Ljungskile med sin hustru Emma.

Aktuell: Med projektet, installationen, "Nordic, a fragile hope" där film och nyskriven musik ska framföras av Göteborgssymfonikerna i Konserthuset hösten 2021. Arbetet har precis påbörjats.

Vi är GBG

    Vi är GBG