Oenighet om Västlänksstationen

Den planerade stationsbyggnaden i RegonCity har givit upphov till vitt skilda åsikter bland Göteborgs arkitekturkonnässörer. Mark Isitt liknar den vid en ”gris med läppstift”.

  • Publicerad 06:00, 20 feb 2021

Man målar läppstift på en gris.

Foto: JOHAN KNOBE

Bakom centralstationen, i anslutning till den påbörjade Hisingsbron, ska en ny praktfull stadsdel ta form. RegionCity som den ska heta blir del av Göteborgs nya skyline. Här ska även en av Västlänkens tre stationer stå. Den östra stationsbyggnaden ska 2026 invigas tillsammans med Västlänken och blir därmed den första byggnaden som ska resas i området. Den välrenommerade arkitekturkritikern Mark Isitt har kritiserat konstruktionen och till GöteborgDirekt säger han att det som enligt honom brister är detaljplanen som ligger till grund för projektet.

– Den har en övergripande funktion som är att fysiskt trycka ned byggnaden och därför har man dimensionerat den efter tunnelloppet. Man har inte tänkt på hur man ska göra byggnaden så attraktiv och tillgänglig som möjligt, säger Mark Isitt.

 

Anläggningen ska bli 150 meter lång, fem till sju våningar hög och kommer ha en bottenareal på minst 35 000 kvadratmeter. Mark Isitt menar att det här finns en risk att en så pass stor byggnad kväver stadslivet.

– Flyttar man fotavtrycket är den ungefär så stor som Göteborgsoperan. Men den har ju en funktion som är ikonisk i stan. Den ska ju få lov o ta plats men det här är ju en ren nyttobyggnad. Tänk att du måste gå hundratals meter längs en och samma byggnad, det blir en supertrist promenad.

Byggnaden ska utformas enligt en stram skandinavisk design i en rationell trästruktur. Mark Isitt ser det som ett försök att smycka ett redan misslyckat projekt.

– Man målar läppstift på en gris. Att ha en så stor byggnad är grundläggande feltänkt, säger han.

Station centralens östra stationsbyggnad ska ligga ovanpå Västlänkstunneln Foto: Göteborgs Stad

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö tycker om att prata för sin sak. Foto: Kai Martin

”Han har inte koll”

Göteborgs stadsarkitekt Björn Siesjö har tidigare beskrivit den östra stationsbyggnaden som ett blickfång för göteborgarna.

Han håller inte med Mark Isitts kritik om att en stor byggnad påverkar stadsmiljön negativt.

– Vi har erfarenhet från liknande anläggningar i andra städer där det har blivit väldigt bra. Dessutom har vi jobbat väldigt mycket med att göra området levande. Mark Isitt brukar ta ut svängarna. Jag tror inte han har riktigt koll på läget.

En utmaning i processen blir den snäva tidsramen. Eftersom byggnadens utformning ska tjäna till att hålla Västlänken på plats måste den vara färdig när Västlänken invigs 2026. Då byggnationen ska dra igång 2023 har man ett tidsfönster på tre år vilket är knappt.

– Det kan bli ett bekymmer, men vi kommer att vara med från ax till limpa, säger Björn Siesjö.

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Det gäller när du handlar av Amazon

Konsument Konsument Har du köpt ett padelracket från Amazon men varan är defekt? Cassandra Larsson reder ut vad som gäller. tisdag 23/2 16:42

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20