Biljetten tack! Västtrafik inför påstigning genom framdörren på bussarna i Göteborg. Foto: Mostphotos

Offensiva draget: Påstigning fram på bussar

För att minska fuskåkandet i Göteborg kommer Västtrafik införa påstigning fram på bussarna. ”Det uppmuntrar fler till att göra rätt för sig”, säger Maria Björner Brauer, enhetschef på Västtrafik.

  • Publicerad 11:11, 5 maj 2021

I regionen är det vara i Göteborg som passagerarna inte stiger på genom framdörrarna, menar Västtrafik. Men nu ska det bli ändring på det.

Nya riktlinjer innebär att även göteborgare framöver ska gå på fram, visa biljett och stiga av där bak. Först ut är expressbusslinjerna.

Anledningen uppges dels vara att det blir ett bättre flöde i bussen dels att det får fler att köpa biljett.

– När resenärer går på genom framdörren kan föraren ge bättre service och kontrollera biljetter. Det uppmuntrar fler till att göra rätt för sig, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik i ett pressmeddelande. 

Kontrollantilskan: Klagomålen till Västtrafik ökar

Värdar ska stötta

Innan förändringen träder i kraft ska biljettmaskiner vara på plats, utbildning ska hållas med förare och bussarna ska skyltas så att resenärer vet vad som gäller.

Det kommer även att finnas värdar ute i trafiken för att stötta förare och resenärer.

– Vi har ett tätt samarbete med trafikbolagen och tar med oss goda erfarenheter från vårt arbete i övriga regionen. Vi hoppas och tror att resenärer och förare kommer att uppleva förändringen som smidig, säger Maria Björner Brauer.

Gäller inte alla busslinjer

Busslinjerna 16, 17, 18, 19, 25, 50, 52, 58 och 60 plus alla spårvagnslinjer är undantagna från den nya regeln och kommer tills vidare att ha påstigning genom alla dörrar.

Dessa linjer körs ofta av längre bussar och går med täta turer i centrala Göteborg. Endast påstigning fram skulle innebära att de skulle behöva stanna för länge på varje hållplats.

Förändringar i kollektivtrafiken på gång

Mer om beslutet:

Frågan om att införa påstigning genom framdörren även i Göteborgsområdet började utredas 2019. Sedan dess har förstudier gjorts för att säkerställa att en sådan förändring skulle gå smidigt för både förare och resenär.

I mitten av juni införs endast påstigning genom framdörren på linje X1, X2, X3, Grön express (X4), Röd express, Lila express, Svart express och 128. Exakt datum kommer att kommuniceras längre fram.

Införandet på resterande linjer kommer att ske successivt och fortsätta under året. Datum är ännu inte satta.

Källa: Västtrafik

Visa merVisa mindre

Krönikor

Vem tar ansvar när framtidens byggstenar faller?

Krönika Analys. GöteborgDirekts reporter om skolgranskningen En lärare i grundskolan, som valt att ägna sitt yrkesliv åt barnen, som lägger grunden för deras framtid, går till jobbet med en klump i magen… måndag 31/5 11:25

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

Bilar, bilar och mer bilar

Debatt Replik: Bilar i centrum Det finns ett ökat intresse för att ta sig fram med elsparkcykel, elcykel och cykel som alternativ till privatägd bil… fredag 11/6 16:00