Det är undersökningsföretaget AktivBo som på uppdrag av det privata bostadsbolaget Victoriahem som har genomfört undersökningen i Lövgärdet. Enkäten skickas årligen till omkring 700 hushåll i området för att bland annat ta reda på hur hyresgästerna upplever sitt område utifrån trivsel- och trygghetsaspekter.  

Resultatet från fjolårets enkät visar att den upplevda tryggheten under kvällar och nätter bland de boende ökat med 9,2 procentenheter från 2021 till 2022, menar Victoriahem.  

– Det är ett glädjande resultat som visar att vi arbetar på rätt sätt. Jag är övertygad om att de trygghetsskapande insatser som vi gör själva och tillsammans med andra har betydelse för de positiva siffrorna, säger Shivan Abdullah, förvaltare på Victoriahem i Göteborg. 

En gemensam insats i området, med det kommunala bostadsbolaget Poseidon, är att det dagligen rör sig trygghetsvärdar. Andra insatser handlar bland annat om lovaktiviteter för barnen och andra aktiviteter, ofta i samarbete med Lövgärdesskolan, lokala föreningar, kommunen och polisen.  

Mindre olovlig andrahandsuthyrning

Den privata hyresvärden lyfter även att arbetet med att få stopp på den olovliga andrahandsuthyrningen har gett bra resultat.

– När vi nu analyserar allt vi har åstadkommit under de senaste två åren kan vi se att det har gett effekt. Jag skulle säga att arbetet med att få bort olovlig andrahandsuthyrning har varit avgörande för att tryggheten har ökat. Att känna sina grannar och att vi som hyresvärd vet vem som bor hos oss är jätteviktigt. Nu blickar vi framåt och fortsätter arbetet för att skapa trygghet och trivsel i vårt område, säger Shivan Abdullah. 

Det pågår sedan ett par år tillbaka ett omfattande arbete med social mobilisering och områdesutveckling i Lövgärdet. Arbetet involverar många olika aktörer som knyts samman genom nätverket Lyftet. Ett konkret delmål är att Lövgärdet senast 2025 ska plockas bort från polisens lista över särskilt utsatta områden.