Ökända hissen äntligen utbytt

Den gamla hissen ner till spårvagnsspåren vid hållplats Hammarkullen är nu utbytt och ersättaren är i bruk. "Jättebra för äldre och andra som har svårt med rulltrapporna" säger Hammarkullebon Nesrin Khalili.

  • Publicerad 05:30, 1 sep 2021

Vi har även lagt krut på att skapa en trygg miljö runt omkring.

– Ska jag få åka första turen? Vad roligt, utbrister Nesrin Khalili.

Hon bor på Bredfjällsgatan och har vant sig vid att inte kunna nyttja den snedkabelhiss som leder ner till den underjordiska spårvagnshållplatsen. Sedan i februari har hissen varit avstängd i arbetet med att byta ut den till en helt ny.

– Men jag vågade heller inte åka den gamla, den var obehaglig, säger hon.

Turerna kring hissen i Hammarkullen har sedan 2018 blivit något av en följetong i GöteborgDirekt.

Äntligen: Olycksdrabbade hissen byts ut

Nu har rost, missljud och en skakande hissgondol bytts ut mot en upplyst och ljudlös färd.

– Det är faktiskt lite av en upplevelse eftersom det är en enda i sitt slag i Sverige, säger Michael Rockström, projektledare vid trafikkontoret.

Under tisdagen var han, tillsammans med entreprenören RA Bygg samt hisstillverkarna Kone, på plats för att inofficiellt inviga den nya hissen.

Större hisskorg

Hissen går på en ny modern snedkabelbana på räls. Den gamla öppnades med slagdörrar från sidan. Då den typen av hiss inte tillverkas längre har man fått göra justeringar vid stationens entré så att man kan kliva in i den rakt framifrån.

Och det var på håret, eller snarare två-tre centimeter, att den nya hisskorgen fick plats i hisschaktet.

– Jämfört med när den gamla hissen byggdes så finns det nu krav från bland annat räddningstjänstens håll om en större hisskorg så att man får plats med en bår, säger Michael Rockström.

"Trygg miljö"

Vid den underjordiska stationen har en helt ny ramp byggts för att göra hissen tillgänglig.

– Vi har även lagt krut på att skapa en trygg miljö runt omkring. Hissen ska vara ordentligt upplyst och vi kommer att installera övervakningskameror i den. Främst för att minska risken för skadegörelse, säger Michael Rockström.

För boende i området är det så klart positivt att nu ha en fungerande hiss ner till spårvagnsspåret.

– Det är jättebra. För äldre och andra som har svårt med rulltrapporna. För mig är det bra med hiss när man har med sig barn och tunga kassar, säger Nesrin Khalili.

Skräcken: Skar sönder sig på obesiktad hiss

Håll dörren. Philip Kamzol som varit med och installerat den nya snedhissen, hoppade tillfälligt in som piccolo när Hammarkullebon Nesrin Khalili, skulle få ta premiärturen ner till spårvagnshållplatsen. Foto: Lovisa Hansson

Det har hänt:

• I februari 2018 skrev GöteborgDirekt om Joseph som skadade sig i hissen när han backade ut från hissen med sin barnvagn. Då fastnade han i en trasig plåt i dörrens nederkant vilket ledde till att han föll baklänges och slog huvudet i golvet. Efter incidenten lovade Trafikkontoret att den eftersatta hissen skulle rustas upp under våren.

• Några månader senare kom beskedet att hissen behövde bytas ut helt. En process som skulle ta längre tid än att renovera den, bland annat eftersom man skulle bli tvungen att även göra vissa ombyggnader för att den nya hissen skulle passa.

• I februari 2021 stängdes hissen av och processen med att byta ut hissen kunde starta.

Visa merVisa mindre

Visste du att...

...Hammarkullestationen byggdes med tunnelbanestationer i Stockholm som förebild och invigdes år 1972.

Stationen ligger 25 meter under marknivån och mitt i den drygt 2 km långa Hammarkulletunneln som byggdes 1972. Här finns Göteborgs längsta rulltrappor (24 meter höga, 58 meter långa) och en snedhiss, som är en slagsbergbana. Stationen renoverades 2002.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Foto: Markus Andersson