Oklart läge för ny friidrottsarena på Hisingen

Investeringarna i den nya friidrottsarenan på Hisingen pausas. Anledningen är ekonomisk osäkerhet, meddelar Idrotts- och föreningsnämnden men ser ingen risk att bygget uteblir.

  • Publicerad 15:57, 29 aug 2019

Den framtida friidrottsanläggningen planeras norr om Skra Bro i Björlanda.

Tanken är att ersätta den friidrottsverksamhet som tidigare fanns på Rambergsvallen men som försvann i samband med att den byggdes om till den renodlade fotbollsarenan Bravida.

Men en osäker budget innebär att idrotts- och föreningsnämnden nu pausar sina investeringar.

– Vi har inte gått in med några pengar där ännu och då är det rimligt att pausa ett par månader. Det blir en marginell fördröjning, säger Elisabet Lann (KD), ordförande idrotts- och föreningsnämnden.

Hon menar att nämnden inväntar kommunfullmäktiges långsiktiga ”spelregler” för investeringar och ökade driftkostnader som väntas vara framtagna i november.

Snabba ryck mot ny friidrottsarena i Björlanda

Långt till friidrotten

Samtidigt bedöms behovet av en ny friidrottsarena på Hisingen stort eftersom det har saknats en fullvärdig anläggning i flera år.

Det innebär att skolorna på Hisingen måste ta sig in till Ullevi för att utöva friidrott och att obligatoriska idrottsdagar måste förläggas till Slottsskogsvallen, Mölndal eller Angered.

Finns det någon risk att bygget inte blir av?

– Jag bedömer inte att det är någon risk för att den uteblir. Vi stödjer helt att detta ska byggas men det är bra att dubbelkolla att vi har råd innan vi sätter spaden i jorden. Det finns ingen annan åsikt i den här frågan än att vi behöver en ny friidrottsanläggning, säger Elisabet Lann.

Oklart slutdatum

Idrotts- och föreningsnämndens har i uppdrag av kommunfullmäktiges att bygga anläggningen under perioden 2016 till 2019 och staden har haft medel, cirka 60 miljoner kronor i budgeten från 2016.

När bygget kommer igång och står klart är i dagsläget ovisst.

Storsatsningen: Ny friidrottsarena planeras i Björlanda

Klart: Bygget i Selmas stad går vidare – utan idrottshall

Foto: Norconsult

Förlag för ny friidrottsanläggning

VAR: Planområdet omfattar cirka 6 hektar och ligger i anslutning till Björlanda Lexbyväg/Kongahällavägen och Björlandagårdens skola på Hisingen, cirka 700 m norr om knutpunkten Skra Bro.

VAD: Anläggningen ska innehålla byggnader bestående av läktare, omklädningsrum, domartorn samt ytor och banor för olika friidrottsgrenar. Därtill parkeringsytor och infart invid anläggningen.

VEM: Anläggningen kommer att vara kopplad till skolorna och idrotten, idrottsutövande barn och ungdomar och vara tillgänglig för till föreningslivet som bedriver fritidsaktiviteter på Hisingen.

Källa: Göteborg Stad

Trafiken – minut för minut

DEBATT

DEBATT: "Vinstjakt har lett till en kris i hemtjänsten"

Jonas Attenius (S) och Marina Johansson (S). Hemtjänsten förtjänar att prioriteras. Minutscheman måste bort, villkoren förbättras och antalet anställda bli fler. Det menar artikelförfattarna.måndag 24/2 14:34

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57