Oktober – månaden vi skiljer oss

Majoriteten gifta par skiljer sig nu i oktober. Myten om att flest skilsmässor sker direkt efter semestern slår 20 års statistik alltså hål på. Det visar en undersökning Länsförsäkringar låtit Novus genomföra.

  • Publicerad 15:10, 11 okt 2021

Vanligast är att vi går skilda vägar när vi är omkring 40 år, det vill säga mitt i livet och att vi håller ihop i drygt 10 år. Av de par som skiljer sig i Sverige har flest inkomster som ligger runt medelinkomst. Ju högre inkomst du har, desto mindre vanligt är det att du skiljer dig.

– Varför det är så är förstås svårt att säga, men en bidragande orsak kan vara att man har vant sig vid en levnadsstandard som är svår att uppnå på egen hand, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Trots att så pass många väljer att skilja sig visar en undersökning Länsförsäkringar låtit göra att de flesta väljer att inte prata med varandra om hur parets ekonomiska situation kan förändras vid en separation.

Många tror också att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att man håller ihop och det är också en vanligare åsikt bland medel- och höginkomsttagare.

76 procent av medel-och -höginkomsttagarna tror att ekonomi kan vara en bidragande orsak till att man inte skiljer sig.

Motsvarande siffra för låginkomsttagare är 58 procent.

Ensam med utgifterna

– Pengar och ekonomi kan bli besvärligt den dagen man är ensam om att stå för utgifterna. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart efter en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att vara ensam om boende- och övriga utgifter. Det kan också vara svårt att över huvud taget få lån med höga bostadspriser och krav på kontantinsats och amortering. De nya förutsättningarna innebär också en helt ny vardagsekonomi, säger Emma Persson.

– Nu ska du stå ensam för matkostnader, transport, bredband, försäkringar, kläder, leksaker och kanske nya surfplattor och datorer till barnen. För ett genomsnittligt hushåll med två barn varannan vecka kan det handlar om, exklusive boendet, drygt 5 000 kronor mer per månad.

5 tips att tänka på innan separationen

Räkna igenom din ekonomi för att ta reda på om det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? Ta gärna hjälp av banken.

Om ni har olika inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Har du ett sparande som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende? Tänk på att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och ska delas lika i skilsmässan om ni är gifta.

Är du den som tagit störst ansvar för barnen och exempelvis arbetar deltid? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.

Ställ er i bostadskö så att det finns flera boendealternativ om det skulle. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.

Ordna juridiska avtal så att allt är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.

Visa merVisa mindre

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

”Varje steg mot rättvisa och frihet är värdefullt”

Debatt Kyrkorna betydelse Den Coronapandemi som vårt samhälle utsatts för har påverkat oss alla och har gett negativa effekter inom flera områden. De radikalt minskade sociala kontakterna har enligt flera undersökningar ökat risken för våld i nära relationer... måndag 11/10 14:39