Öl och glass – en oväntat het kombo

Ölbryggaren Richard Bull och glassmästaren Anders Lejonbjörn har slagit sina smaklökar ihop. Fyra av fem kombinationer är spikade. Nu ska den sista ölen matchas med en lämplig glass. Under Gbg beer week anordnar de eventet ”Ice cream headache”.

  • Publicerad 06:00, 17 mar 2017

Ingen av smakerna ska ta över. De ska samspela.

De allra flesta har en relation till både öl och glass.

Men fungerar de verkligen ihop?

– Absolut! Men det är ju ingen vanlig öl. Ingen lager. Konceptet är att glassen ska lyfta fram smakerna i ölet. Samtidigt som ölet ska jobba ihop med smakerna som finns i glassen. Ingen av smakerna ska ta över. De ska samspela, säger ölbryggaren Richard Bull.

Gbg beer week drog igång 2015. Arrangörerna driver den utan kommersiellt syfte.  Att Göteborg står om värd är ingen slump. Sortimentet av lokal ölbryggning bara ökar.

Mellan 17 och 25 mars pågår runt 80 öl-evenemang runt om i Göteborg. Allt avslutas med Öl & Whiskymässa på Svenska Mässan. Ett av alla arrangemang har bryggeriet Beerblioteket och glasstillverkaren Lejonet & Björnen.  

– I mitten av 80-talet gjorde Lejonet & Björnen en öl-sorbet tillsammans med Pripps till chalmersspexet. Men detta är något annat. Det ska fungera som ett komplement till dessertvin, säger glassmästaren Anders Lejonbjörn.

En kombination som överraskat positivt var hallonsorbet tillsammans med en Gose med rödbeta, koriander, citron och väldigt mycket salt.

– Rödbetan lyftes fram. Väldigt fräscht med hallon under. Sötman balanserar sältan som kommer fint på slutet, säger Richard Bull.

– Man kanske kan prova som float också, säger han.

Richard Bull tar en sked hallonsorbet och låter den glida ner i ölet. Han sveper runt med glaset och smakar av.

– Ja, det fungerar faktiskt, säger han.

Fyra av fem kombinationer är alltså spikade inför öl- och glassevenemanget den 22 mars. Richard Bull och Anders Lejonbjörn har kvar att hitta en glass som fungerar med en tropiskt fruktig Black ipa.

– Vi provade med vår nya citronglass. Men det blev för mycket beska. Nu går vi på den italienska chokladen i stället, med en tydlig ton av apelsin, säger Anders Lejonbjörn.

– För bitter, säger han efter avsmakning. Citrusspåret går bort. Men om vi provar med en vanlig vanilj då?

– Ja, vi kan prova, säger Richard Bull.

Gbg beer week

Vad: Gräsrotsdriven ölvecka.
När: 17-25 mars.
Var: Olika platser i Göteborg.
Evenemang: Runt 80.
Avslutas: Med Öl och Wiskeymässa på Svenska Mässan.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57