Ola Salo redo för Rondo

Han har underhållit sin publik som sångare i the Ark. Varit Jesus och transpersonen Hedwig – allt på scen. Men med "It takes a fool to remain sane" är det som Ola Salo Ola Salo står på scen – i full prakt och glam.

  • Publicerad 16:30, 11 okt 2018

När the Ark lades ner 2011 öppnades en bok med blanka sidor för bandets grundare och sångare Ola Salo. Han som hängivet skissat på bandets idéer och låtar sedan starten 1991 i Rottne utanför Växjö, varit förgrundsfigur i det nya millenniets första era i Sverige, fick nu sakta fylla sida för sida med nya kapitel.

Det har onekligen gått bra för honom. Redan under the Ark-tiden hade han haft huvudrollen i Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices genombrottsmusikal "Jesus Christ Superstar", en musikal där han själv skrivit det nya librettos på svenska.

Det har blivit soloplattor, medverkan i tv-program och julgalor. Men nu är det dags för Ola Salo att hamna i det definitiva strålkastarljuset.

Med showen "It takes a fool to remain sane" på Rondo är det med hjälp av the Arks låtar mellan 2000 och fram till finalen 2011 som ska kläs i extra glitter och glamour. En utmaning han antar med glädje.

– Jag tycker att hela kartan för svenskt musikliv har ritats om. Livemusiken och de plattformarna har omvärderats. Nu kan en up and coming stjärna som Danny göra en krogshow. Det hade ingen varit i närheten för 10, 15 år sedan, menar Ola Salo.

­ Sedan tycker jag att jag alltid har utmanat möjligheterna på scen. Jag söker ju upp platser för att skapa och uppleva saker med min liveshow. Det här är ett steg i den riktningen. Jag tror dessutom att folk har förändrats i sina vanor när det gäller konsumtion av musik. Fler och fler vill äta och lyssna samtidigt.

Nu ska frianden och popmissionären Ola Salo hamna i ett nytt sammanhang. Han som talar fritt och intensivt improviserat ska nu plötsligt hålla sig till ett manus som Henrik Schyffert skriver.

– Jag har ju aldrig jobbat med manus tidigare. Men å andra sidan har jag heller aldrig gjort en show med den dramaturgin som krävs. Jag har drömt om ljud, ljus, skärmar och dans i samverkan i en show. Då tror jag att jag behöver struktur och allting kan ju inte gå på feeling, säger Ola Salo.

– Det här ska ju vara en show som är storslagen med allt och alla, men det är också viktigt att den är rolig och underhållande. Det är därför jag behöver Henrik.

Musiken kommer alltså vara the Arks och jo, han har varit i kontakt med sitt forna band.

– Det är ju mina låtar som jag behöver ju inte fråga om lov. Jag kom med dem färdiga till replokalen. Så jag har ju rätten att göra vad jag vill med dem. Men tillsammans formade vi ju dem och för mig har det varit viktigt att visa respekt för bandet gällande det, förklarar han.

– Alla tycker det är ok och det känns bra. När nu nyheten har släppts om showen verkar alla ha blivit glada. Från hardcorefansen till de som kanske bara kan de mest kända låtarna. Men helt klart är att sätta ihop en så här stor show… ja, det är svindlande.

Ola Salo

Är: 41 år och från Rottne utanför Växjö. Han är sångare, musiker och låtskrivare. Grundare av the Ark 1991, som fick sitt genombrott 2000 och som lade ner verksamheten 2011. Har haft huvudrollen i musikalen "Jesus Christ Superstar" (2008–2009 och 2012–13 samt turné 2014), "Hedwig and the Angry Inch" (2016). Medverkade TV4:s i "Så mycket bättre" 2014 och kom tvåa i "Stjärnornas stjärnor" i samma kanal i våras.

Bor: I Malmö med fru och två barn.

Aktuell: Med sin första show – "It takes a fool to remain sane" – med premiär på Rondo den 24 januari 2019. Biljetterna till showen släpptes 8 oktober. Manus står Henrik Schyffert för, arrangemang håller Peter Kvint i. Regissör: Edward af Sillén. Kapellmästare: Johan Röhr. Bandet: Michel Santunione (gitarr), Jannike Stenlund (fiol och keyboard), Olav Domeij (bas). Julia Ivansson (trummor), och Mona Lindgren (gitarr).

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

"Våld i nära relation under pandemin"

Debatt. Det är kärva tider i världen och det är kärva tider för var och en av oss. Vi rekommenderas isolering, försiktighet och social distansering. Att arbeta hemma och ha digitala träffar är vanligt men...lördag 23/5 15:00

KRÖNIKOR

Jernberg: Så lyckas du med videomötet

Retorik. I coronans spår med mycket hemmaarbete och social distansering har videomötena blivit mer regel än undantag. Perfekt tycker en del, svårt tycker andra. måndag 25/5 12:00

QUIZ

QUIZ: Vad betyder nyorden?

35 ord har skapats eller blivit vanligare under 2019 Animoji, deepfake, popcornhjärna och dra åt helvete-kapital är exempel på ord i Språkrådets nyordslista för 2019. Men vet du vad orden betyder?fredag 27/12 11:57