Ola Salo redo för Rondo

Han har underhållit sin publik som sångare i the Ark. Varit Jesus och transpersonen Hedwig – allt på scen. Men med "It takes a fool to remain sane" är det som Ola Salo Ola Salo står på scen – i full prakt och glam.

  • Publicerad 16:30, 11 okt 2018

När the Ark lades ner 2011 öppnades en bok med blanka sidor för bandets grundare och sångare Ola Salo. Han som hängivet skissat på bandets idéer och låtar sedan starten 1991 i Rottne utanför Växjö, varit förgrundsfigur i det nya millenniets första era i Sverige, fick nu sakta fylla sida för sida med nya kapitel.

Det har onekligen gått bra för honom. Redan under the Ark-tiden hade han haft huvudrollen i Andrew Lloyd Webbers och Tim Rices genombrottsmusikal "Jesus Christ Superstar", en musikal där han själv skrivit det nya librettos på svenska.

Det har blivit soloplattor, medverkan i tv-program och julgalor. Men nu är det dags för Ola Salo att hamna i det definitiva strålkastarljuset.

Med showen "It takes a fool to remain sane" på Rondo är det med hjälp av the Arks låtar mellan 2000 och fram till finalen 2011 som ska kläs i extra glitter och glamour. En utmaning han antar med glädje.

– Jag tycker att hela kartan för svenskt musikliv har ritats om. Livemusiken och de plattformarna har omvärderats. Nu kan en up and coming stjärna som Danny göra en krogshow. Det hade ingen varit i närheten för 10, 15 år sedan, menar Ola Salo.

­ Sedan tycker jag att jag alltid har utmanat möjligheterna på scen. Jag söker ju upp platser för att skapa och uppleva saker med min liveshow. Det här är ett steg i den riktningen. Jag tror dessutom att folk har förändrats i sina vanor när det gäller konsumtion av musik. Fler och fler vill äta och lyssna samtidigt.

Nu ska frianden och popmissionären Ola Salo hamna i ett nytt sammanhang. Han som talar fritt och intensivt improviserat ska nu plötsligt hålla sig till ett manus som Henrik Schyffert skriver.

– Jag har ju aldrig jobbat med manus tidigare. Men å andra sidan har jag heller aldrig gjort en show med den dramaturgin som krävs. Jag har drömt om ljud, ljus, skärmar och dans i samverkan i en show. Då tror jag att jag behöver struktur och allting kan ju inte gå på feeling, säger Ola Salo.

– Det här ska ju vara en show som är storslagen med allt och alla, men det är också viktigt att den är rolig och underhållande. Det är därför jag behöver Henrik.

Musiken kommer alltså vara the Arks och jo, han har varit i kontakt med sitt forna band.

– Det är ju mina låtar som jag behöver ju inte fråga om lov. Jag kom med dem färdiga till replokalen. Så jag har ju rätten att göra vad jag vill med dem. Men tillsammans formade vi ju dem och för mig har det varit viktigt att visa respekt för bandet gällande det, förklarar han.

– Alla tycker det är ok och det känns bra. När nu nyheten har släppts om showen verkar alla ha blivit glada. Från hardcorefansen till de som kanske bara kan de mest kända låtarna. Men helt klart är att sätta ihop en så här stor show… ja, det är svindlande.

Ola Salo

Är: 41 år och från Rottne utanför Växjö. Han är sångare, musiker och låtskrivare. Grundare av the Ark 1991, som fick sitt genombrott 2000 och som lade ner verksamheten 2011. Har haft huvudrollen i musikalen "Jesus Christ Superstar" (2008–2009 och 2012–13 samt turné 2014), "Hedwig and the Angry Inch" (2016). Medverkade TV4:s i "Så mycket bättre" 2014 och kom tvåa i "Stjärnornas stjärnor" i samma kanal i våras.

Bor: I Malmö med fru och två barn.

Aktuell: Med sin första show – "It takes a fool to remain sane" – med premiär på Rondo den 24 januari 2019. Biljetterna till showen släpptes 8 oktober. Manus står Henrik Schyffert för, arrangemang håller Peter Kvint i. Regissör: Edward af Sillén. Kapellmästare: Johan Röhr. Bandet: Michel Santunione (gitarr), Jannike Stenlund (fiol och keyboard), Olav Domeij (bas). Julia Ivansson (trummor), och Mona Lindgren (gitarr).

Visa merVisa mindre

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Så gör du om du swishat fel

Konsument Gäller ångerrätt på nätauktion och hur gör jag om jag skickat pengar till fel person? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. torsdag 3/9 16:37

DEBATT

"Rädda verksamheterna i Kommersen"

Debatt: Miljöpartiet Nu hotas Cykelköket och Solidariskt Kylskåp i Kommersen vid Masthuggskajen. De måste räddas skriver en rad miljöpartistiska politiker. tisdag 22/9 11:56

KRÖNIKOR

Tjulander: Gör som gymnasieskolan – håll till höger

Krönika. Göteborg Direkt har kartlagt hur gymnasieskolorna hanterar pandemin under skolstarten. Något som vi borde ta efter i samhället i stort menar artikelförfattaren. måndag 14/9 16:45

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11