Utsläppet i Sisjön. Lilian Ohlsson försökte rädda and ut oljan. Foto: Chris Ceder

Oljeutsläppet i Sisjön utreds som miljöbrott

Utsläppet av rapsolja i Sisjön bedömdes som ofarligt för människor men det har slagit hårt mot fisk- och fågellivet. Nu utreder polisen utsläppet som miljöbrott.

  • Publicerad 14:12, 5 jun 2018

LADDA NER VÅR APP: Iphone Android

Det stora utsläppet av rapsolja som skedde i måndags förra veckan från en livsmedelsindustri i Sisjön har fått svåra konsekvenser för djurlivet i Stora ån och längs kusten. Lilian Ohlsson, boende på Näset, hittade i söndags ett av oljans offer.

– Jag skulle ta kvällsdoppet ute vid Smithska udden då jag upptäckte en and som låg intill stranden och när jag kände på den var den helt fet i fjäderdräkten av oljan, säger Lilian Ohlsson.

Hon kontaktade fågelcentralen i Kungälv och de rådde henne att ta med fågeln dit, dock gick inte andens liv att rädda.

– Det såg ut som den fick kramper och till sist dog den där i mina armar, berättar Lilian.

Läs även: Glädjebesked efter utsläppet: Fritt fram att bada igen

Efter oljeläckan har nu även polisen inlett en utredning kring händelsen för att utröna om det kan röra sig om miljöbrott. Något som GP var först att berätta.

– Vi har inlett en teknisk undersökning och tagit prover från ån och havet. De har nu skickats på analys till nationellt forensiskt centrum så vi avvaktar i väntan på resultaten där ifrån, säger Martin Andersson gruppchef på polisens miljöbrottsgrupp.

Miljöförvaltningen bekräftar oljeläckans påverkan på naturen.

– Vi ser att fågellivet har blivit stört. Vi samarbetar med Göteborgs ornitologiska förening och de har sett att flera fåglar i området saknas bland annat ett flertal gässlingar och en ejder, säger Jennica Kjällstrand, avdelningschef för miljötillsyn.

Vi är GBG

    Vi är GBG