Olof skapar solidariska kylskåp med dumpstrad mat

Ett kylskåp där vem som helst är välkommen att både hämta och lämna mat. Det är idén med Olofs projekt Solidariska kylskåp. Bakom idén ligger tankar om matsvinn och överflöd.

  • Publicerad 06:15, 25 nov 2016

Vi vet till exempel att hotellfrukostar innebär ett stort svinn eftersom man inte får servera mat som stått framme.

På Cykelköket på Vegagatan, på Kortedala bibliotek och på Kvillehyllan på Hisingen. På dessa ställen står ett kylskåp där vem som helst kan ta något om man behöver och lämna något om man vill. Olof, som tillsammans med två vänner är initiativtagare till Solidariskt kylskåp berättar att projektet har flera syften.

- En stor del av all mat som tillverkas förstörs systematiskt och vi ville göra något för att ta tillvara på svinnet. Mataffärer slänger ofattbara mängder mat som passerat bäst-före-datum, men som det inte är något som helst fel på. Containrarna låses för att folk inte ska kunna komma och rota i dem. Detta oerhörda slöseri är något som borde debatteras och diskuteras mer, säger Olof.

En stor del av maten i de solidariska kylskåpen kommer från så kallade dumpstrare, alltså personer som letar efter och i många fall helt lever av mat som slängts av exempelvis mataffärer.

Anledningen till att Olof inte vill uppge sitt efternamn är att han just är en dumpstrare.

- Jag har inte köpt mat på 4-5 år och jag äter bra mat. Ofta är det inte billig mat som slängs utan laxfiléer, entrecote och så vidare. Kunskapen om hur man avgör om maten är ätbar har gått förlorad genom de senaste decennierna. Det handlar bara om sunt förnuft och man känner snabbt på lukten om den är dålig.

En del av maten i kylskåpen kommer även från några mataffärer och caféer som valt att skänka istället för att slänga.

- Det finns även ett stort svinn från restauranger och vår förhoppning är att få till samarbeten med både restauranger och hotell. Vi vet till exempel att hotellfrukostar innebär ett stort svinn eftersom man inte får servera mat som stått framme.

Olof poängterar att Solidariska kylskåpet inte är tänkt som ett välgörenhetsprojekt. Även om syftet är att hjälpa så är tanken också att starta debatt kring matsvinn.

- Vi sysslar inte med välgörenhet, vi hjälper oss själva. Vi vill problematisera välgörenhet för att det gör människor beroende. Det borde inte behöva finnas eftersom det finns ett överflöd. Det är absurt men intressant.

Intresset för att både lämna och hämta mat i kylskåpen har varit stort och nu hoppas han på att nå ut till fler målgrupper.

- Vi vill nå ut till varenda människa. En hemlös hade varit hur välkommen som helst att ta ur våra kylskåp, men vi vill också nå ut till folk med pengar, som jobbar och köper sin mat.

Han uppmuntrar nu fler till att starta Solidariska kylskåp. Någon organisation finns inte utan förhoppningen är att andra på eget bevåg ska ta efter idén.

Göteborgsnöje

Gessle samlar Roxette-gänget för nytt album

Nöje Höstturné med unpluggedspelningar Sommaren succé med unpluggedkonserter vid hotell Tylösand har gett mersmak för Per Gessle. I höst åker han på turné. I november kommer han med sitt band till Lorensbergsteatern. GöteborgDirekts Kai...söndag 12/9 16:00

Krönikor

Axelsson: Sill – från nödkost till högtidsmat

Krönika Tradition Den kanske mest ursvenska fisken vi har, sillen, har gjort en lång resa genom historien för att komma in i finrummet och bli en del av nästan alla våra högtider. torsdag 24/6 14:30

Konsumentfrågan

Gäller svensk lag även utländska företag?

Konsument Konsument Vad gör man om man får hem en annan vara än den man beställt? Gäller svensk lag även företag som inte är baserade i Sverige? Och om man ramlar hos sin tandläkare – kan man då få ersättning för det? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut. tisdag 18/5 16:11

Debatt

MP: "Satsa på förbättrad elevhälsa"

Debatt Debatt. Skola Under coronapandemin har många av våra barn och unga känt sig isolerade och ensamma. För de som redan innan pandemin hade det jobbigt... torsdag 16/9 15:00