Ölsemlan – hetaste trenden i Majorna

Varför vallfärdar ölnördar från hela stan till Sanna konditori i Majorna? Svaret är årets hetaste semmeltrend: Double IPA-semlan. – Visst är det en hipstersemla, säger Annelie Andreasson, ägare och semmelmakare.

 • Publicerad 09:00, 13 feb 2018

LADDA NER VÅR APP: IphoneAndroid

Det började med Semmelwrapen. Eller? Hur som helst kan konstateras att den klassiska semlan fått konkurrens de senaste åren.

På Sanna Konditori i Majorna lanserades i år, hör och häpna: Ölsemlan, som i sann hipsteranda fått namnet Double IPA-semlan.

Bakom stans senaste semmeltrend står Annelie Andreasson, bagare, konditor och sedan 10 år tillbaka ägare till Sannas konditori på Fridhemsgatan i Majorna.

Idag, på semmeldagen, utsågs konditoriets semlor till Göteborgs bästa i Arlas årliga tävling "Stans bästa semla". Man knep även åttondeplatsen i hela Sverige.

LÄS MER: Västsveriges bästa semla finns i Göteborg

Provbakade med olika

Att baka med öl är för henne inget nytt. Konditoriet har ett långtgående samarbetat med det lokala bryggeriet Beerbliotek tvärs över gatan.

– Drav, alltså biprodukter som bildas när man brygger öl, har jag länge använt i brödbakning, men detta är första gången jag provar att baka med öl. Bagare och bryggare går hand i hand och vi lär oss jättemycket av dem.

Efter provbakning med tre olika sortes öl, Stout, Brown ale och Double IPA kom hon fram till att sen senare lämpade sig perfekt som semmelingrediens.

– IPA:n har en humlig, frisk framtoning som passade bra ihop med söta smaker.

En klick ölganach

Själva bullen är bakad på Spicy porter med en fyllning gjord på ölkaramelliserade nötter. På den spritsas ölganacherippad creme fraiche-grädde och även locket toppas med en klick ölganache och ölkaramellliserade nötter.

Sedan ölsemlan lanserades i mitten på januari har intresset exploderat och under högsäsongen säljer man ett hundratal varje dag.

– Ölnördar från hela stan och även utanför vallfärdar hit för att få smaka på denna semla. Det är alla möjliga, men den typiska ölsemmelkunden är nog en man runt 35-40 år, men även många kvinnor i samma ålder är intresserade.

Fler ideér

Efter succén med ölsemlan har Annelie Andreasson nu fler idéer för hur IPA-öl ska sätta smak på konditorisidan.

– Nästa grej kan bli en frostad stoutboll, men den är fortfarande under arbete.

LÄS MER: Här är de nya kaféerna på prestigelistan

Fler galna semlor

Princess-semlan

Semmelwrapp

Nachosemlan

Falukorvsemla

Semmelburgare

Semmelpops

Nutellasemla

Saffranssemla

Wienersemla

Semmeltårta

Semmelpaj

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt!

Comments powered by Disqus.

  Guide: Bästa tipsen till mors dag

  Nyheter Så här kan du uppvakta mamma "Mor, lilla mor, vem är väl som du." På söndag är det mors dag och det ska såklart firas. Här har vi samlat bästa tipsen för dig som behöver lite inspiration.söndag 27/5 9:15

  "Stor risk att S förlorar makten"

  Nyheter Statsvetare Folke Johansson om S De betraktas som ansvariga för allt som varit problematiskt. Och de kan inte skylla ifrån sig. Det menar statsvetaren Folke Johansson, som tvivlar på att Socialdemokraterna kommer att få förtroende...lördag 26/5 11:20

  Traditionell rock och glittrande elegans när Soffan väljer musiken

  Nyheter Kan skivsamlingen avslöja hur vi röstar? Kanske, kanske inte. Inför valet kommer Göteborg Direkt att samla de lokala partitopparnas favoritmusik i en playlist. Här är låtarna som får Socialdemokraten...lördag 26/5 6:40

  Göteborg halkar efter i bostadsbyggandet

  Nyheter Få lägenheter och nästan bara bostadsrätter Bara hälften av det antal bostäder som behövdes byggas förra året blev färdigställd, enligt en rapport från Hyresgästföreningen. Dessutom var mindre än 20 procent av de färdigställda bostäderna...fredag 25/5 16:40

  Trendbrott: Brottsligheten minskar kraftigt i Bergsjön

  Nyheter Narkotikabrott, skadegörelse och våldsbrotten har minskat Bergsjön har länge haft problem med brottslighet. Nu ser trenden ut att vända tack vare samverkan mellan polis och flera aktörer. "Det finns ingen enskild insats som kan ge resultat. Fler måste...fredag 25/5 16:07

  Mässa med massa musik

  Nyheter Finstämt när gitarren står i centrum på Hisingen Runt 4000 personer väntas dyka upp när Nordens största gitarrmässa, Fuzz Guitar Show, arrangeras i Eriksbergshallen nu i helgen. Projektledaren Ulf Zackrisson ser fram emot mässan: "Det är en stark...fredag 25/5 15:40

  Låst telefon fördröjde åtal mot mordbrännare

  Nyheter Tre män åtalas för brandbomber mot synagogan I december förra året attackerades synagogan i Göteborg. Nu åtalas tre personer för attentatet. "Min uppfattning är att det startar när USA erkänner Jerusalem som huvudstad i Israel", säger...fredag 25/5 14:24

  Vi är GBG