Ökenvandring. Nu har Angereds kamelcenter gått i konkurs.

Omdebatterat kamelcenter i konkurs

Tingsrätten har försatt Angereds kamelcenter i konkurs. Föreningen redovisar tillgångar på drygt 4 000 kronor, men har samtidigt stora skulder till kommunen och Arbetsförmedlingen. – Det ser ut som att möjligheterna att få tillbaka pengarna är små, säger Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd.

  • Publicerad 10:02, 31 maj 2018

Turerna kring kamelcentret har under årens lopp varit många. Redan 2012 tog idén fart efter att ett gäng kamelentusiaster fått hjälp av stadsutvecklingsprojektet Utveckling Nordost med ta fram en affärsplan. Tanken var att ge jobb åt människor som stod långt från arbetsmarknaden och locka turister och företagsevent. Bland annat genom att erbjuda kamelridning och försäljning av kamelmjölk.

Läs också: "Det blir roligare att bo i Angered om det bor kameler där"

Läs också: Kamelfarmen – ett bygglov bort

I slutet av 2015 gav social resursnämnd grönt ljus för att bidra med 500 000 kronor som skulle gå till en stallbyggnad. Problemet var att föreningen inte fått bygglov.

– Pengarna användes inte som det var avsett och då ska de betalas tillbaka. Det finns det tydliga regler för, säger Marina Johansson.

I april 2017 beslutade en enig nämnd att hela beloppet skulle återbetalas. Angereds kamelcenter ansåg att bidraget delvis använts rätt och ville slippa betala tillbaka 200 000. Men nämnden ansåg inte att det var förhandlingsbart.

I dagarna ansökte föreningen om konkurs, något som också beviljades av Göteborgs tingsrätt den 21 maj. I handlingarna framgår det att kamelcentret har skulder på drygt 800 000 kronor, ungefär jämt fördelat på Arbetsförmedlingen och Göteborgs stad. På plussidan uppger föreningen att man har en frys och en bandavrullare till ett värde av 4 695 kronor.

Borde ni gett centret bidrag när det saknades bygglov?

– Detta är första gången jag stött på att det inte fungerat. Men vi måste dra lärdom av detta och i fortsättningen kommer vi inte betala ut pengar när man väntar besked från andra myndigheter, säger Marina Johansson.

En konkursförvaltare har nu utsetts för att tillvarata borgenärernas intressen och avveckla konkursboet.

– I ett första skede försöker vi omhänderta boet och de tillgångar som finns. Vi kommer också titta på vad som hänt i föreningen och varför man hamnat på obestånd, säger Natalie Lisovski, konkurshandläggare på advokatfirman Nordia Göteborg KB.

Vi har sökt Angered kamelcenters ordförande Géza Nagy för en kommentar.

DAGENS LUCKA 🎅🏼

Krönikor

Axelsson: "Vi måste hålla på våra traditioner"

Krönika Tradition Julen är en härlig högtid och tradition men det finns de som önskar att julen börjat tidigare och varat längre. De som tjänar pengar på den. Men börja inte tumma på julen för tidigt. lördag 9/10 16:30

Konsumentfrågan

Kan jag reklamera min frisyr?

Konsument Konsumentfrågan. Kan man reklamera en frisyr man inte är nöjd med, måste man släppa in målaren mitt i vintern och får fotbollsskolan kräva betalning i efterhand? Konsumentrådgivare Cassandra reder ut.tisdag 9/11 16:36

Debatt

"Stärk välfärden rättskedjan och klimatomställningen"

Debatt Politik. Socialdemokraterna inför partikongressen. Sverige och Göteborgsregionen har stora utmaningar. Välfärden – vår gemensamma vård, skola och omsorg – måste bli starkare, tryggheten måste öka och en radikal klimatomställning genomföras. måndag 1/11 13:21