Området förföll när förskolan revs

Ett förfallet skjul, några slitna bänkar, glasskärvor, brädor och annat bråte. Den övergivna tomten där Skiljemyntsgatans förskola rivits upplevs som otrygg av närboende. Nu lovar kommunen att städa upp.

  • Publicerad 05:30, 13 feb 2020

Vi har inte haft pengar. Det är stora budgetnerdragningar inom Lokalförvaltningen.

2018 revs Skiljemyntsgatans förskolas lokaler i Högsbo, efter att ha stått tomma sedan 2013 då barnen flyttades till baracker efter misstanke om mögel i huset. Det visade sig senare handla om ofarlig kloranisollukt från träskyddsbehandlingsmedel, men de gamla lokalerna revs ändå.

Den övergivna förskolan i Högsbo måste rivas

På den nu övergivna platsen bakom Axelhuset står fortfarande ett förfallet skjul, en gammal gungställning och ett par slitna bänkar. En trasig gatlampa, glasskärvor, gamla brädor och annat bråte ligger slängt på marken och på ett av borden har någon försökt tända eld på en tidning.

– Det har blivit ett skumt tillhåll och det känns inte tryggt att gå förbi här själv, framför allt inte på kvällstid. Det har också blivit svårt att ta sig fram på gångvägen intill eftersom det är så stenigt och ojämnt, säger en närboende.

Tryggare i Tynnered med Tidstunneln

Byggs ny förskola

Enligt Martha Sandoval Peterson, avdelningschef på Lokalförvaltningen, är planen att bygga en ny förskola, men ännu är inga beslut tagna.

– Det kommer att dröja några år innan vi är där.

Nu lovar förvaltningen att vidta åtgärder.

– Vi ska göra i ordning tomten under våren så det ser prydligt och snyggt ut, men de mer omfattande åtgärderna, som att riva skjulet, kan ta lite längre tid då sådana arbeten måste beställas.

Varför rensade man inte upp på platsen i samband med rivningen?

– Vi har inte haft pengar. Det är stora budgetnerdragningar inom Lokalförvaltningen, säger Martha Sandoval Peterson.

Trafiken – minut för minut

KONSUMENT GÖTEBORG

Vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa?

Konsument. Måste jag betala ersättning för leveranshinder och hyra, vad är Konsumentverket och vad är konsumentvägledningen egentligen och vad gäller när flygbolaget ställer in min planerade resa? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. söndag 24/5 12:00

DEBATT

DEBATT: "Vi vill att alla skall känna trygghet på sjön"

Kräver lagstiftning om båtkörkort för snabba båtar och vattenskotrar Vi båtorganisationer med drygt 300 000 medlemmar i Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben och Svenska Seglarförbundet vill se obligatoriskt båtkörkort för alla som framför båtar inklusive...torsdag 16/7 15:08

KRÖNIKOR

Tjulander: Göteborg Direkt går på sommarlov

Krönika När vi skålade in det nya året hade väl ingen kunnat ana vilken vår och sommar vi stod inför. Året som skulle bli det bästa... fredag 10/7 14:08

QUIZ

Quiz: Vad kan du om din snart 400-åriga stad?

Firar 399 år i dag Idag är det ett år kvar till det stora 400-årsjubiléet för vår stad. Men vem grundade då Göteborg? Och hur gammal är egentligen Götaälvbron? I det här quizet kan du utmana dina Göteborgskunskaper.torsdag 4/6 15:11