Omtalade huset kan vinna ytterligare prestigepris

Brf Viva i Guldheden har nominerats till Kasper Salin-priset – Sveriges största arkitektpris.

  • Publicerad 17:25, 18 feb 2020

Bostadsrättsföreningen Viva utsågs både till Årets byggnad i Göteborg och Årets miljöbyggnad 2019. Nu kan huset även vinna Sveriges äldsta och mest prestigefyllda arkitekturpris – Kasper Salin-priset.

Årets byggnad finns i Guldheden

Brf Viva är tillsammans med Adolfsbergsskolan i Knivsta, Kvarteret Stenhöga i Solna och Bostadskvarteret Brunstorp i Huskvarna nominerad till priset som delas ut på Arkitekturgalan den 10 mars.

– Vi känner oss väldigt glada och stolta över den uppskattning och det intresse från många som Brf Viva skapat. Nomineringen stärker oss i tron att vi gjort skillnad och visat att det finns flera olika hållbara sätt att bygga och bo i framtiden, säger Andreas Norrman, arkitekt på Malmström Edström Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Brf Viva består av 132 bostäder och​ ligger i Guldheden vid Chalmers och Johanneberg Science Park i Göteborg.

I nomineringen lyfter juryn bland annat fram arkitekturens respekt för platsen, fokuset på hållbarhet och hur ljusförhållanden utnyttjats. Gårdarna som binder samman byggnaderna och de gemensamma lokalerna framhålls också.

Utöver de positiva priserna och nomineringarna är Brf Viva även nominerad till det omtalade Kasper Kalkon-priset där Arkitekturupproret korar årets fulaste nya byggnad.

Kasper Kalkon: Rösta fram stans fulaste nybygge

Nomineringen:

Med stor respekt för plats och boende har arkitekten skapat ett komplex med många bostäder och lokaler på en otillgänglig sluttning i ett befintligt bostadsområde. Forskning med fokus på hållbarhet är knuten till projektet, vilket gör det till en testbädd för bostadsutveckling. Höga lamellhus är placerade som skivor tvärs mot sluttningen och förbundna med lägre volymer längs slänten. Resultatet blir inre gårdsrum med stora kvaliteter. 

Byggnadernas placering innebär att platsens ljusförhållanden utnyttjas rikt. Den skapar även en serie utblickar både för boende och allmänhet, som fritt kan röra sig genom området. Stom- och fasadsystem utvärderades tidigt i projektet, bland annat utifrån då rådande miljöhänsyn, och stor omsorg har lagts på den taktila känslan i bearbetningen av de dominerade materialen betong och trä. Tydliga sekvenser av privata och mer offentliga zoner samt generösa gemensamma lokaler som vinterträdgård, cykelgarage och arbetsplatser, liksom de gårdar som binder samman byggnaderna till en sammanhållen helhet tillför platsen stora kvaliteter.

Visa merVisa mindre

Hon ska få filmfestivalen att flyga utan Draken

Nöje Volontären Mirja Wester blev vd För drygt ett år sedan summerade Göteborgs filmfestival ännu en framgångsrik festival. Nu, 2021, är Mirja Wester redo för en festival med helt nya riktlinjer på grund av pandemin.lördag 16/1 15:00

Krönikor

Jernberg: Så ger du kritik på ett smartare sätt

Krönika Retorik Kritik kan både vara svårt att ta emot och att ge. Det här ska du tänka på för att kritiken inte ska landa fel hos mottagaren. söndag 29/11 12:10

Konsumentfrågan

Lämna inte ut ditt bankkort till okänd person

Konsument Konsumentfrågan Hur tidigt måste man anmäla ett fel på julklappen för att få ersättning och är det okej att lämna ut sitt bankkort till ett företag som ber om det? Konsumentrådgivare Cassandra Larsson reder ut. lördag 2/1 15:30

Debatt

Miljöpartiet: "Hedersvåldet lever kvar"

Debatt Fadimedagen 21 januari Det är nu 19 år sedan Fadime Şahindal mördades av sin egen pappa. Hon hade under många år med stort mod kämpat för den frihet som många tar för given. torsdag 21/1 14:20