Stänger. Römosseförskolan i Hammarkullen tvingas stänga efter beslut i förskolenämnden. Foto: Lovisa Hansson

Önal (M): "Vi gör detta för barnens skull"

Samtidigt som Skolinspektionen har haft ögonen på grundskolorna Römosseskolan, Lilla Römosseskolan samt Römosseskolan Agnesberg, startade förskoleförvaltningen en tillsyn av Römosseförskolan. "Den visade på grova fel hos huvudmannen", säger Hakan Önal (M), förskolenämndes ordförande.

  • Publicerad 05:30, 4 nov 2021

Hakan Önal (M). Ordförande i förskolenämnden. Foto: Marie Ullnert

I maj, när utbetalningen av skolpeng till huvudmannen bakom Römosseskolorna stoppades, inleddes en tillsyn av föreningens förskoleverksamhet.

Staden fortsätter stoppa utbetalningen till Römosseskolan

Beslutet om att stänga Römosseförskolan handlar om att förskoleförvaltningen anser att huvudmannen, Föreningen Framtidsskolan i Göteborg, inte längre har möjlighet att driva verksamheten.

– Huvudmannen har inte kunnat redovisa en bokföring och har heller inte tagit kontrollansvar för att förskolans ekonomi sköts på rätt sätt. På det har styrelsen försökt förhala tillsynen och visat okunskap om myndighetsutövning, säger Hakan Önal (M), ordförande i förskolenämnden.

Beslutade om verksamhetsförbud

När förskoleförvaltningen utför en tillsyn av en förskola så kan ett föreläggande delas ut, vilket ger huvudmannen en begränsad tidsperiod att åtgärda de brister som påtalats. Men i fallet med Römosseförskolan valde förskolenämnden att direkt ge huvudmannen verksamhetsförbud.

– Det beror på att tillsynen visade på så grova fel, som nämnden anser att huvudmannen inte kommer att kunna rätta till. Vi hade inte tagit det här beslutet om vi inte trodde att det skulle hålla för en rättslig prövning.

Kunde man väntat tills årsskiftet så att inte barnen skulle behöva byta mitt i terminen?

– Situationen som uppstått är självklart jobbig för barnen och deras vårdnadshavare. Men vi ser att styrelsen inte klarar av ansvaret att driva en förskola och då kan vi inte låta dem göra det längre. Det skulle kunna slå mot barnen om vi tillät det att hända. Vi gör detta för barnens skull, säger Hakan Önal (M).

Römosseskolans tidigare rektor åtalas igen